EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Елена Батурина се раздели с "Интеко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Елена Батурина се раздели с "Интеко"

mail09:20 | 08.09.2011прегледи 793 коментарикоментари 0


Директорът на Бинбанк Михаил Шишханов и дъщерна компания на "Сбербанк" придобиха 100% от акциите на компанията "Интеко", собственост на съпругата на бившия московски кмет Елена Батурина.
В комюнике на "Сбербанк" се казва, че цената на придобитите активи е около 1,2 милиарда долара, според оценката на експертите, участващи в подготовката на сделката. Съобщава се, че на 2 септември е била подписано споразумението за покупката на 100% от акциите на "Интеко", "Патриот" и всички техни производствени структури. В течение на месец страните възнамеряват напълно да приключат сделката. Тази сутрин служителите на "Интеко" все още твърдяха пред медиите, че Батурина е собственик на компанията.
Елена Батурина е най-богата рускиня, припомня Би Би Си. През юни 2010 г. съпругата на Юрий Лужков влезе в тройката най-богати жени в света на списание "Форбс". Самата Батурина винаги е твърдяла, че нейният търговски успех няма нищо общо с факта, че е съпруга на московския кмет. Тя многократно е печелила в съда дева срещу тези, които са твърдели обратното. Същата позиция винаги е отстоявал и Юрий Лужков, който смята, че работата му само пречи на "талантливата бизнесменка" Елена Батурина.
Въпреки това само няколко месеца след оставката на мъжа си от поста на московски градоначалник Батурина се свлече с цели 47 места в класацията на списание "Финанс". Според данните на изданието, нейното състояние намаля двойно в сравнение с 2010 г. и възлиза на 1,1 милиарда долара. През 2010 г. "Финанс" оценяваше богатството на Батурина на 2,2 милиарда долара, а "Форбс" през април същата година – на 2,9 милиарда долара. По данни на "Комерсант" в края на 2010 г. целият бизнес на Батурина се оценяваше на 1,113 милиарда евро /приблизително 1,5 милиарда долара/. Преди световната финансова криза, започнала през 2008 г., цената на холдинга "Интеко" достигаше 3 милиарда долара.
Компанията "Сбербанк инвестиции", дъщерна компания на най-голямата банка в Източна и Централна Европа "Сбербанк", придоби 5% от акциите на "Интеко". Основният дял – 95% със свои лични средства купи директорът на "Бинбанк" Михаил Шишханов. Финансовите условия по сделката не се разкриват. Единствено се съобщава, че задълженията на "Интеко" към трети лица ще бъдат гарантирани. "Всички обекти, които се изграждат, ще бъдат завършени, всички кредитни задължения ще бъдат плащани и за в бъдеще в срок", подчерта Шишханов.
"Силният производствен потенциал на "Интеко" заедно с финансовата и инвестиционна подкрепа на "Сбербанк" ще дадат синергичен ефект, който ще бъде насочен за по-нататъшен ръст и процъфтяване на компанията", посочва той.  От своята страна генералният директор на "Сбербанк инвестиции" Андрей Даценко заяви, че компанията "разглежда придобиването на акциите на "Интеко" и "Патриот" като част от своята инвестиционна стратегия, насочена към покупка на активи с устойчива перспектива за ръст".  Елена Батурина, която остава най-богатата жена в Русия, заяви, че "Интеко" се нуждае от нови големи инвестиции. "Осъществяването на нови проекти в инвестиционната сфера и в дивелъпмънт както в Русия, така и в чужбина изискват значителни допълнителни инвестиции. В тази връзка беше взето решение ...за продажба на посочените активи", заявява Батурина. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg