EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Електроцентрала на бъдещето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електроцентрала на бъдещето

mail09:32 | 17.02.2016прегледи 4232 коментарикоментари 0


В края на януари Siemens предаде завършената електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, оборудвана с газова турбина клас H, в пристанищната зона на Дюселдорф на клиента и оператор – компанията за комунални услуги Stadtwerke Düsseldorf AG.  Предадената „до ключ” електроцентрала поставя 3 нови световни рекорда. По време на изпитателния пуск преди приемането блокът „Fortuna” постигна максимална електрическа нетна мощност от 603.8 мегавата (MW), което е нов рекорд за електроцентрала с комбиниран цикъл на производство от този тип с едновалова конфигурация. Постигнат е и нов световен рекорд за нетна ефективност от около 61,5 процента, което позволява на Siemens да подобри собственото си постижение от 60,75 процента, постигнато през май 2011 г. в електроцентралата „Улрих Хартман” в Иршинг, Южна Германия.

Високото ниво на ефективност прави електроцентралата изключително екосъобразна. В допълнение блокът „Fortuna” може да произведе до 300 MW за топлофикационната система на Дюселдорф – още една върхова стойност за електроцентрала със само една газова и парна турбина. Това подобрява оползотворяването на горивото до 85% , намалявайки въглеродните емисии до едва 230 грама на киловат час. Увеличението на капацитета и ефективността е в резултат от непрекъснатите подобрения, например при проектирането на компонентите, при използваните материали, при цялостното изграждане на централата и при перфектното взаимодействие между елементите ѝ. „Оптимизирахме електроцентралата, за да отговори идеално на нуждите на един от най-взискателните енергийни пазари. Заедно със Stadtwerke Düsseldorf сме много щастливи, че централата постави нов световен рекорд за ефективност,“ обяви Вили Майкснер, изпълнителен директор на направление Енергия и газ в Siemens AG. Газовата турбина може да достигне максимална мощност за по-малко от 25 минути при топъл старт, което ѝ позволява да бъде използвана и като резервен вариант при производство на енергия от възобновяеми източници.

Блокът „Fortuna” бе предаден на клиента 19 дни преди договорения срок. Проектът на брега на река Рейн е огромен успех и по отношение на безопасността по време на работа. Общо над 2 милиона работни часа са преминали без нито един инцидент. Поради близостта на централата до центъра на града, специално внимание е обърнато на минималните вредни емисии, визуалното й интегриране в градския пейзаж и възможно най-ниските нива на шум: на отсрещния бряг на реката, срещу централата, нивото на шум е по-малко от 25 децибела, което е по-тихо от шепот. До момента Siemens има инсталирани 76 газови турбини клас H по целия свят. Със 17 блока в експлоатация, серията SGT-8000H вече е натрупала над 195,000 часа работа.

Какво означава ниво на ефективност от 61.5 процента за климата

В сравнение със средните нива на вредни емисии, генерирани от електроцентрали в Европейския съюз, работещи с въглища, когенерационните електроцентрали с природен газ, каквато е тази, с електрическа ефективност от 61,5 процента, теоретично спестяват отделянето на около 2,5 милиона тона въглероден диоксид  годишно. Това е равно на количеството въглероден диоксид, отделено от 1,25 милиона автомобила, всеки от които изминава 15 000 километра на година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg