EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електроуреди „от люлка до люлка”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електроуреди „от люлка до люлка”

mail14:30 | 19.01.2012прегледи 600 коментарикоментари 0


Повече счупени европейски хладилници, телефони и други уреди ще бъдат събирани и рециклирането според приетите днес от европейските депутати нови цели. Изменението на директивата относно отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) предоставя на потребителите нови възможности да връщат малки отпадъци в магазините за продажба на дребно, както и намалява административните процедури за бизнеса, съобщи българската пресслужба на Европейския парламент. След формалното одобрение на измененията от страна на Съвета. страните членки ще имат 18 месеца за да транспонират промените в националните си законодателства.
Събиране и рециклиране
Всички държави членки трябва да увеличат събираемостта на електронни отпадъци, независимо дали вече са успели да достигнат настоящата цел от 4 килограма на жител на година.
До 2016 повечето държави ще трябва да събират по 45 тона електронни отпадъци на всеки 100 тона предложени за продажба в рамките на предишните три години стоки. През 2019 процентът трябва да се увеличи на 65 %, като може да бъде използвана и съпоставимата цел за събиране на 85 на сто от генерираните електронни отпадъци. Десетте страни, които трябва да подобрят съоръженията си за рециклиране ще имат междинна цел от 40 %, като трябва да достигнат финалните цели до 2021 г.
Потребителите ще могат да връщат изделия с много малки размери (като например мобилни телефони) в големите магазини за електроуреди и електронни изделия, без да се налага да правят покупка в замяна.
По-добрата преработка ще позволи извличането на повече суровини и ще предотврати изхвърлянето на опасни вещества в сметищата. Степента на рециклируемост трябва да се повиши с до 80% за някой видове стоки, като за целта трябва да се използват най-добрите технологии, а самите продукти трябва да бъдат произвеждани по начин, който позволява по-пълно рециклиране.
Експорт на отпадъците от електроуреди
Членовете на ЕП се договориха и за категорични действия срещу нелегалния износ за държави, в които отпадъците от електрическо и електронно оборудване се преработват при вредни за работниците и природата условия. Тежестта по доказването вече ще пада върху износителите, а не върху митническите администрации. Те ще трябва да доказват, че стоките се изнасят за поправка или за повторна употреба.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg