EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електронни листовки до края на 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електронни листовки до края на 2011 г.

mail17:20 | 19.07.2011прегледи 1294 коментарикоментари 1


Транспортното министерство предвижда да се въведе съвсем нова процедура за контрол при периодичните технически прегледи чрез информационна система за електронното им регистриране и наблюдение в реално време. Специално поставени технически средства ще заснемат и документират целия процес по извършване на прегледа, а също така ще бъдат въведени електронни листовки.
Това са част от мерките, които транспортното министерство ще въведе за предотвратяване на инцидентите с автобусите за пътнически превози. "Очакваният ефект е - по-висока ефективност на контрола в пункта, намаляване на грешките на проверяващите при установяване на нарушенията и гарантиране на присъствие на превозното средство в пункта", обяви днес министър Ивайло Московски.
Транспортното министерство ще въведе до края на годината и електронни листовки при изпитите за придобиване на шофьорски книжки. Предвижда се системата да визуализира въпросите на монитор. Кандидатите ще посочват верните отговори с помощта на "тъч скрийн", "мишка" или клавиатура, разясни Московски.
Системата ще отчита времето за решаване на листовката, тя ще оценява сама решените тестове, а кандидатите ще могат сами да проверят грешните си отговори. Досегашните 60 въпроса са сведени в новия вариант на листовката - до 45. В зависимост от трудността на въпросите те ще носят от 1 до 3 точки, а положителна оценка ще се дава при 90 процента верни отговори. Въпросите освен това ще имат от 2 до 4 различни отговора, от които верните ще са два, три или всички, обясни Московски. Не се предвижда предварително обявяване на броя на верните отговори.
Тестовете ще се отпечатват само в един екземпляр, а комбинациите от въпроси в различните тестове няма да се повтарят, предупреди министърът. Освен това всеки тест ще бъде запечатан в индивидуален плик със стикер на мястото на печата. Верните отговори ще се пазят в системата и няма да бъдат визуализирани. Тестовете ще се ориентират към отделните кандидати посредством баркод, а проверката ще се извършва автоматично чрез скенерно устройство, четец. Получените резултати ще се нанасят автоматично в информационната система в "Автомобилна администрация" в реално време. С въвеждането на електронни тестове за провеждане на теоретичните изпити ще се постигне ограничаване на възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити, каза министър Московски. То няма да стане изведнъж и ще се наложи преходен период с достатъчно време по думите му. Системата ще бъде предоставена в Учебните центрове с необходимия лиценз. "Това ще бъде огромна стъпка в правилната посока. То не е правено никога досега и съм абсолютно убеден, че резултатите ще бъдат много добри", обобщи Московски. Според него полезно е обществото да бъде активно в темата за безопасното шофиране. Той информира, че до миналата седмица сигналите за нарушения в пътническите превози на разпространения горещ телефон са били 70 на брой и на всички тях се е реагирало. На въпрос как ведомството изпълнява обещаните мерки за предотвратяване на пътните инциденти и контрола върху превозите след последния трагичен инцидент, министър Московски каза, че проверките многократно са засилени. По трасетата на автобусите се включват и допълнителни мобилни екипи. Около 250 инспектори на ДАИ извършват проверките. Те правят това обаче срещу много ниско заплащане, отбеляза министър Московски. За преодоляване на този проблем е договорено с Министерството на финансите процент от глобите по пътищата да се връщат в системата за техническо дооборудване и за допълнително материално стимулиране на инспекторите.
 


 
Коментари
 
zdravko domozetski - 19-12-2011 г. 16:41:07

iskam da vida

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg