EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

Електронен тест за кандидат-ловците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електронен тест за кандидат-ловците

mail15:11 | 01.06.2023прегледи 787 коментарикоментари 0


Близо 5000 кандидат-ловци и през тази година ще се явят на изпит за придобиване на право на лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Изпитите започват от 1 юни и продължават до края на юли по предварителен график. Изпитът отново ще е присъствен, но от тази година на кандидат-ловците се дава възможност да покажат своите знания в електронна среда. Тестът е изцяло електронен, като въпросите се генерират автоматично на случаен принцип на предварително раздадени таблети. Резултатът може да се види веднага след въвеждане на отговорите. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). 

"Електронизацията на процесите и услугите в администрацията навлиза все по-широко и аналогично на изпитите за лесовъдска практика по Закона за горите, същото е добре да се приложи и за лицата, придобиващи право на лов. Това са мерки за по-добра организация, като в същото време се дава възможност и за допълнителна изпитна сесия в рамките на една и съща година", сочат мотивите за въвеждане на новите правила. Досега след провеждане на курс се полага изпит и ако кандидатът не издържи, може да се яви едва следващата година и то след нов курс. 

Електронизирането на част от теоретичния изпит (електронен тест) на кандидатите за придобиване право на лов е въведено с изменение и допълнение Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД) от 1 март т.г. С приемането на промените в правилника се цели освен създаване на по-добра организация на изпитния процес, така и по-стриктен контрол върху лицата, придобиващи право на лов. 

В рамките на изпитната сесия, служители на Изпълнителна агенция по горите ще провеждат интензивни проверки с цел предотвратяване на неточности и нарушения. 

Софтуерът за провеждане на изпитите за придобиване на право на лов е разработен с европейски средства в рамките на проект "Горите и земите на орела" LIFE18 NAT/BG/001051.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg