EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електромобилите подкрепени и от кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електромобилите подкрепени и от кабинета

mail09:45 | 18.10.2012прегледи 605 коментарикоментари 0


Развитието на електрическата мобилност се вписва изцяло в модела за икономическо развитие на страната, според който устойчивият растеж ще се базира на сектори с висок интензитет на иновациите. Навлизането на електромобилите ще осигури изпълнението и на приетите цели в областта на климата и енергията. Екологичните превозни средства ще гарантират устойчиво бъдеще на транспорта и ще намалят неговата зависимост от изкопаемите горива. Така ще намалеят емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на този сектор.
Министерският съвет прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г., съобщи пресцентърът на МС.
Целите и действията в плана са групирани в няколко основни области: стимулиране производството на електрически и други екологични превозни средства в България, включително на окомплектоващи изделия и части за тях; стимулиране на научноизследователската и развойната дейности за развитие на екологичните превозни средства и системи за зареждане, като се осигури финансова подкрепа за насърчаване на изследванията в нови технологии и материали, свързани с развитието на устойчива мобилност; стимулиране на потреблението и търсенето на новите екологични превозни средства; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС; повишаване на осведомеността и капацитета на заинтересованите страни и населението за същността, целите и ползите от развитието на устойчива мобилност; насърчаване развитието на устойчива градска мобилност чрез улеснения за гражданите и градско планиране, за да се стимулира развитието на електрическата мобилност в градовете.
На базата на Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда насърчаване на инвестициите в производство на електрически и други екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти. По отношение на иновациите ще бъде въведена нова регулативна рамка за инвестиционния процес. Националният иновационен фонд ще се превърне в институция за провеждане на дългосрочна иновационна политика. По ОП „Конкурентоспособност” е осигурена финансова подкрепа за развитие на стартиращи иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги, а по Норвежката програма за сътрудничество е в процес на подготовка осигуряването на финансова подкрепа за стимулиране на еко иновациите и иновативни производства в сектора. Предвижда се да бъдат въведени всички изисквания за стандартизация на електрическите съединители за зареждане и техническа съвместимост, за електробезопасността и електромагнитната съвместимост и др.
В плана се предвижда въвеждане на инструмента „зелени” обществени поръчки, при които обществените поръчки са с екологични изисквания, както и предприемане на действия за проучване и анализ на възможностите и въздействията от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства; въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите ЕПС и ХПС; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053