EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електробуси в още 4 български градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електробуси в още 4 български градове

mail07:06 | 09.07.2015прегледи 1527 коментарикоментари 0


Автобус на ток ще тръгне от есента в Русе. Той ще се пусне тестово за период от 1 до 3 месеца, за да се види реално какви ще бъдат разходите и как ще се възприеме превозното средство от гражданите.

Ако бъде одобрен този вид транспорт, ще се търси финансиране за закупуване на електроавтобуси с европейски средства, съобщи след среща с общинското ръководство Весела Шаранкова, зам.-председател на клъстъра "Инвеститори в зарядна инфраструктура и електрически превозни средства".

Идеята е автобусът да се изпробва преди въвеждането на новата транспортна схема и новия интегриран градски план в Русе. Превозното средство е с дължина 12 метра и капацитет за превоз на 64 пътници. Автономният му пробег изцяло на ток е 250 км.

От клъстъра обясниха, че това ще бъде първият подобен автобус в България. До този момент е имало пуснат само един електробус, но той е бил друг вид – със суперкондензатори, но с много малък пробег. "Идеята е, ако навлизат електроавтобуси за градски транспорт, те трябва да бъдат поне с 200 км минимален пробег", обясни Шаранкова.

До момента в България има малко под 500 електромобила. Тяхното предимство е, че са с нулеви вредни емисии и не отделят вредни газове, безшумни са, а придвижването е 2,5 пъти по-евтино от автомобил на дизел и среден разход 6,5 на сто. Няма и стандартната поддръжка на филтри, масла и ремъци, които се сменят периодично. Засега зарядни станции има монтирани в София, Стара Загора и Добрич, но предстои да се направят също в Пловдив и Варна.

По норвежки проект е спечелено финансиране за инсталацията на бързи зарядни станции по магистралите София-Бургас, Бургас-Варна и Варна-София. Този проект ще бъде финализиран до 30 април 2016 г., когато ще бъдат направени 10 такива съоръжения. Идеята е хората да се придвижват с електромобили не само в градовете, но и извън тях, като на всеки 110 км ще има такава точка за зареждане.

Един от стимулите за развитие на този сектор е безплатно паркиране в платените градски зони, което за големите градове е много голям плюс, каза още Шаранкова. "Ние се борим като НПО за навлизане още на еднократни стимули, намаляване на някои данъци, неплащане на винетни такси", обясни тя. Цената на един двуместен електромобил се движи около 25 000 лв., а на по-големите превозни средства стига до 130 000. Единствено камионите не могат да бъдат на ток, защото им трябва голяма мощност.

От няколко дни в обслужването на линии на градския транспорт в Пазарджик е включен електробус, съобщи на пресконференция кметът Тодор Попов.
Превозното средство е предостaвено на общината от производителя зa експериментaлно ползвaне.
Идеятa е дa се aкцентирa върху рaзвитието нa екотрaнспортa, нaмaлявaнето нa вредни емисии и нивaтa нa шум, което е приоритет зa следващите години в развитието на града, посочи кметът. Предстои ни да потърсим възможности за инвестиране в този модерен начин за превоз на пътници в градския транспорт, като идеята е да бъдат използвани европейски средства, добави още Тодор Попов.
Емил Кимак - представител на чешката фирма-производител за България, обясни, че електробусът се зарежда от контакт с трифазен ток, с което отпада нуждата от изграждане и поддържане на контактна мрежа, каквато е необходима за тролейбусния транспорт. Цената на едно превозно средство с капацитет 85 пътници е около 800 000 лева, уточни Климак.
Тестваният екобус в Пазарджик има 18 седящи места, като може да поеме още 65 правостоящи, каза изпълнителният директор на обществения превозвач "Тролейбусен транспорт-Пазарджик" Михаил Фолев. Той допълни, че първите тестове на електробуса в рамките на града са показали разход от около 10 лв. за 100 км пробег. По думите му, това би могло да доведе и до намаляване на цената на билета в градския транспорт в Пазарджик, която в момента е 80 стотинки.

Припомняме, че пробно електробуси бяха включени в градския транспорт на София и Свилен.
 

източник:БТА,БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215