EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Електричество от покривите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електричество от покривите

mail10:10 | 08.10.2022прегледи 5485 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, спец. пратеник на EconomyNews.bg във Виена

Колко струва изграждането на една фотоволтаична централа? Ако приемем, че един киловатчас струва 1500 евро, а искаш да имаш 20 киловата пик, умножаваш 1500 по 20 и получаваш базовата инвестиция.

Как се създава енергиен кооператив, кой може да членува в него, колко струва членството на едно семейство, какво се случва, когато се генерира повече електроенергия, отколкото се използва т.н.?

Много са неизвестностите, свързани с производството на електроенергия, защото не е достатъчно само да монтираш панели на покрива си. Какви са отговорите на тези и други въпроси, които интересуват всеки човек, отворен за иновативни ерегийни решения за дома  или за офиса си?

Роланд Курас e ръководител на енергийната иновативна компания Power Solution, Виена. Според него енергийните общности са ключов двигател за успеха на енергийния преход в Европа и света. Производството и използването на енергия регионално - това е пътят напред, допълва още той. Какво още каза той в интервю за EconomyNews.bg.

Г-н Курас, как започна да се реализира идеята за енергийна кооперация?

Когато създадохме компанията през 2021 г., въпросът беше как да структурираме развойната си дейност. Трябва да отчетем два елемента - първо, къде и как да изградим нашите производствени инсталации, за да можем да произведем електричеството. Вторият въпрос е как да намерим потребители, които ще използват този ток - необходимо е да разполагаш както с индустриална зона, така и с домакинства.

Първият проект, който реализирахме, беше през септември 2021 г. Имахме късмет, че потребителят се намира точно от другата страна на улицата. Междувременно вече имаме 4 инсталации в рамките на общността, свързана с ВЕИ.

Допълнително работим върху изследователски проект, съвместно с Техническия университет във Виена, свързан с това как да се съхранява произведената енергия, за да може когато имаме свръхпроизводство, то да бъде използвано на по-късен етап или в по-късните часове на деня, когато енергията е по-изгодна като цени.

Нашият офис също разполага със собствена фотоволтаична инсталация на покрива, която също е член на общността за възобновяеми енергийни източници.

Какви са предизвикателствата пред кооперацията при монтирането на соларен покрив?

Първо трябва да имаш иновативен собственик на сградата. Покривът се взима под наем и е важно договорът да е дългосрочен - за поне 15-20 години, за да можеш да произвеждаш електричество не само за себе си, но и за съответните клиенти.

Пиковите стойности на киловат са приблизително около 1000 киловатчаса. Тук са инсталирани около 350 киловата пик. Планираме за следващата година да инсталираме около 1200 киловата пиково натоварване.

Важното за фотоволтаичната инсталация е, че тя произвежда електричество, когато грее слънцето.

Обикновено токът, който се произвежда от понеделник до петък се потребява най-вече от офисите, там, където се работи, но също училища, детски градини и т.н. Докато петък, събота и неделя повече консумират домакинствата. Идеята в малката общност е токът да се разпредели според потреблението. 

Идеята е в момента, в който токът се произведе, да се използва.

Как контролирате произведения ток и каква част от него се отдава по мрежата?

Важно е човек да има интелигентни уреди за отчитане. Ние имаме такъв брояч, който на всеки 15 минути отчита какво се произвежда и какво се отдава по мрежата, за да се управлява умно.

Виена е голям град и е трудно всичко да се прави на регионално ниво - необходима е връзка с останалите райони от страната, с други производители на енергия, електроцентрали, но това не означава, че не може да се използват различни възможности и на регионално ниво.

Ясно е, че с фотоволтаичните централи през лятото генерират много повече електричество и обратно, през зимата - по-малко. Целта на тези общности е и разтоварването на електрическата мрежа.

Как формирате цената на електроенергията си?

Следва да се отчитат три компонента, които формират цената на енергията. От една страна, са разходите за производство, от друга страна - преноса, аз го сравнявам с улица, трасето, по което се транспортира тази енергия. И разбира се на трето място са данъците и таксите, които се плащат.

В Австрия разходите при производство и ползване на ток могат да намалеят до 30%.

Имаме късмета да не се налага да ползваме европейско финансиране. Благодарните сме на Австрийския климатичен фонд, който ни дава сериозна подкрепа.

Фотоволтаичните инсталации се изграждат с банкови кредити и с участие на гражданите, като това може да са частни домакинства, фирми или други организации, които придобиват дял в инсталацията.

Колко струва изграждането на една фотоволтаична централа?

Много зависи от техническите параметри. Но при базова структура и ако приемем, че един киловатчас струва 1500 евро, а искаш да имаш 20 киловата пик, умножаваш 1500 по 20 и получаваш базовата инвестиция. Понякога обаче една малка инсталация може да се окаже доста по-скъпа от голяма. Страничните разходи също имат съществена роля.

Има ли данъчни облекчения?

Данъчни облекчения не бих казал. По-скоро има стимули. С новите разпоредби и субсидиите, които се дават, наистина може да намалят максимално разходите на инвеститора и той да има интерес от изграждането на такава инсталация.

Колко се намалява цената на месец, което плаща едно домакинство или офис?

Фотоволтаичната инсталация не може да покрие цялото потребление. Правили сме анализи за околностите на Виена, но най-общо около 30% от разходите могат да бъдат покрити. Използването на такъв вид енергия има две предимства - мрежовите разходи са много по-ниски и в дългосрочен план разходите за енергия са стабилни. При всички случаи около 20%-30% разходи за електроенергия могат да бъдат спестени.

със съдействието на Eurocommpr.bg и Община Виена


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg