EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електрическите автомобили не гарантират спад на вредните емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електрическите автомобили не гарантират спад на вредните емисии

mail14:07 | 08.02.2010прегледи 840 коментарикоментари 1


Увеличаването на електрическите автомобили по пътищата може да повиши нивото на въглеродните емисии, предупредиха днес три водещи природозащитни организации, цитирани от ДПА. Предупреждението е отправено към ЕС, докато той се готви да
подкрепи новата технология.
Електрическите коли се възприемат като начин автопроизводителите в Европа да увеличат гаранциите си за опазване на околната среда и да разработят технология, която ще им позволи да запазят преднина спрямо конкурентите си. На свой
ред европейските правителства се надяват, че това ще позволи да бъде преобърната тенденцията на закриване на  работни места в индустрия, която в момента изпитва затруднения.
Доклад на холандската консултантска компания CE Delft обаче, подкрепен от Грийнпийс (Greenpeace), Приятели на земята Европа (Friends of the Earth Europe) и Транспорт и околна среда (Transport & Environment), твърди, че "при сегашната
политика увеличаването (на електрическите автомобили) вероятно ще доведе до засилване на производство на електричество от ядрени централи, на въглища и на газ, без непременно да намалее търсенето на петрол за обикновените коли".
Трите организации призовават да бъдат отменени така наречените супер кредити в законодателството на ЕС за автомобилните емисии, позволяващо на производителите да причисляват електрическите коли към превозните средства с нулеви емисии, което им помага да покриват общите екологични цели за цялата продуктова линия.
Ако сегашните правила не се променят, според доклада нарастващите продажби на електрически коли "в такъв случай могат да ограничат усилията за подобряване на енергийната ефективност на стандартните коли, като вероятно потреблението на петрол и емисиите на въглероден диоксид в транспортния сектор няма да намалеят".
Министрите на промишлеността на страните от ЕС ще се срещнат утре в испанския град Сан Себастиан, за да одобрят план за разработване на електрически превозни средства. Инициативата бе представена през януари като водещ приоритет на испанското председателство, което ще продължи до 30 юни, припомня ДПА, цитирана от БТА.



 
Коментари
 
Мислещ - 08-02-2010 г. 14:41:05

Чудесна поръчкова статия от издание, което воюва срещу опазването на околната среда. Да ви е сладко

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg