EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Елаците-Мед АД инвеститор на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Елаците-Мед АД инвеститор на годината

mail11:01 | 08.12.2009прегледи 2340 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов връчи наградата „Инвеститор на 2009 г.“в сектор „Добивна промишленост” на „Елаците-Мед” АД, съобщи правителствената информационна служба. За четвърта поредна година Българската агенция за инвестиции организира конкурса, на който се номинират и отличават проектите с принос в различните сфери от икономиката.
Инвестициите са много важни за нас, но за съжаление голяма част от направените до момента са в строителството и услугите. Затова много се радвам на капиталовложенията в индустрията, заяви премиерът. Той подчерта, че правителството ще намери подходящия начин за привличане на повече чужди капитали догодина. „За последните 4 години от близо 24 млрд. евро инвестиции, 75% са в строителството и в София. Затова е важно и много се радвам като чуя, че се инвестира в Раковски, Силистра, Русе и Пловдив. По този начин съживяваме региони, които бяха икономически центрове и имат потенциала – работна ръка и инфраструктура”, каза Борисов. Пред чуждестранните инвеститори министър-председателят изтъкна, че от министрите си изисква да създадат максимално добра среда и условия за бизнеса, за да се реализират бързо проектите. „Ние сме на ваше разположение. Търсете ни по всяко време. Моят кабинет е отворен за вас, включително в събота и неделя. Дори да има проблем ви гарантирам, че по най-бързия начин ще бъде решен. За Коледа и Нова година дайте малко повечко пари на работниците и на вас, и на тях пожелавам да сте живи и здрави”, каза в заключение премиерът Борисов.
Победителят в сектор „Добивна промишленост” - „Елаците-Мед” АД, произвежда меден концентрат, от който годишно се получават над 40 хил. т. мед и около 1,5 т. злато. Дружеството е инвестирало близо 86 млн. лв. в модернизация на производствените мощности, разширение на хвастохранилище „Бенковски-2”, пречиствателна станция за производствените отпадни води, нов склад за концентрати и др. В предприятието работят 1780 души.
Наградените в сектор „Енергетика” са две компании, направили инвестиции за приблизително един млрд. евро през 2009 г. Това са „Енел Марица-Изток 3” АД и „AES енерджи” ООД.

„Енел Марица-Изток 3” АД е отличена за капиталовложението си в производството на електрическа и топлинна енергия, а „AES енерджи” ООД за добитото електричество от ВЕИ. Призовете на победителите връчи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
„Енел Марица-Изток 3” АД е смесено дружество между италианската Енел – 73% от капитала, и Националната електрическа компания – 27%. Модернизацията на топлоелектрическата централа е за над 700 млн. евро. От тях около 160 млн. евро са за сероочистващи инсталации, които ще намалят с 94% емисиите серен диоксид от работата на ТЕЦ-а. С рехабилитацията на централата общата й мощност се увеличава от 840 MW на 908 MW, а експлоатационният й срок е удължен с 15 г. „Енел Марица Изток 3” е първата централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи по европейските екологични стандарти. С изпълнението на проекта се осигурява дългосрочна заетост за над 400 специалисти.
270 млн. евро е инвестицията на „AES енерджи” във ветроенергиен парк „Св. Никола” край Каварна. Разкритите работни места са 250.
Четири са отличията за инвеститори в „Преработващата промишленост”. Те са за „Техногипс”, „Иксетик Пловдив”, „ ABB Automation” и „Ролпласт”.
95 млн. лв. е капиталовложението на „Техногипс” в завода за гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси по немска технология в с. Ковачево, община Реднево. Производствената база е в близост до ТЕЦ „Марица Изток 2”, която е източник на индустриалния гипс. В момента фабриката осигурява заетост за 120 човека. Наградата на дружеството връчи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Другият победител - „Иксетик Пловдив”, е дъщерна фирма на един от водещите световни производители на хидравлични и вакуумни помпи за автомобилната промишленост Ixetic, Германия. В българския завод край Раковски се произвежда хидравлична техника за лидерите в автомобилостроенето Audi, BWM, Porsche, Renault, Toyota, Volkswagen и Volvo. Инвестицията е за 34 млн. лв., а разкритите работни места са около 60.
Отличието в сектор „Преработваща промишленост” – производство на електрически съоръжения, взе „ ABB Automation” ЕООД. Дружеството инвестира 30 млн. лв. „на зелено” в завод за високотехнологични електрокомпоненти в индустриална зона „Раковски”. В него се произвеждат елементи за апаратура за ниско и средно напрежение. Новата база осигурява работа на 200 души.
„Ролпласт” ЕООД е отличен за инвестиция в преработващата промишленост – производство на дограма и други изделия за строителството. Капиталовложението е за 20 млн. лв. Предприятието дава работа на 80 човека.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098