EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Елаците"- кандидат-купувач на румънска мина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Елаците"- кандидат-купувач на румънска мина

mail17:45 | 26.03.2012прегледи 1604 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Четири компании искат да купят най-голямата мина за добив  на мед в Румъния за 60 милиона евро, съобщава вестник  "Адевърул". Към една от най-големите медни мини в Европа - "Купру Мин"
Абруд - проявяват интерес четири компании в рамките на процеса  на приватизация, стартиран от министерството на икономиката.  Потенциалните инвеститори са от Канада, Холандия, Австралия и
България.
Четирите компании, които са се записали за участие в търга до вчера, когато изтече крайният срок за подаване на  документите, са "Оз Минералс" от Австралия, "Дънди Холдинг" от  Холандия, "Роман Копър" от Канада и "Елаците Мед" от България.  Проверката и анализът на документите ще бъдат направени  до 26 март 2012 г., след което ще бъде обявен списъкът на  компаниите, допуснати до участие в търга, който ще започне с  първоначална цена от 263,28 милиона леи, тоест 60 милиона евро. Приватизацията на "Купру Мин" беше поискана от  Международния валутен фонд. Агенцията за валоризация на  държавните активи, която беше мажоритарен собственик на мината,  се опита да я приватизира два пъти през 2008 г., но без успех.  Според финансовите данни компанията е отчела печалба от  18,8 милиона леи през 2010 г. след загубите от 17,9 милиона леи  през 2009 г. "Купру Мин" има дългове от близо 71 милиона леи,
отбелязва изданието.
Още за българската компания  Елаците-Мед АД е частно акционерно дружество с предмет на дейност добив и обогатяване на медни и злато-съдържащи руди. Това е най-голямата фирма в групата ГЕОТЕХМИН.
Дружеството е лидер в българската минна индустрия, като в него работят 1730 работници и служители. Компанията е сред значимите данъкоплатци и инвеститори и концесионери в България. Ръководи две основни производствени направления – открит рудник в Етрополе и обогатителен комплекс край с. Мирково.
Рудник "Елаците" е най-големият открит рудник в България и местен производител на медно-златен концентрат. Общият добив на минна маса за 2010 г. възлиза на 44 млн. тона. Преработената руда е почти 13 млн. тона. От нея са добити 178 хил. тона меден концентрат, който се реализира на вътрешния и световния пазар.
Компанията притежава собствена взривна фабрика за производство на емулсионни и пакетирани взривни вещества по американски лиценз. Дружеството оперира и цех за добив на молибденов концентрат. В рудничния комплекс работи съвременно високопроизводително минно оборудване.
Сериозни инвестиции се правят в нови производства, технологии, машини и опазване на околната среда, в повишаване на квалификацията на служителите.


Тагове: мини, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg