EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЛАНА стартира фонд с глобални акции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЛАНА стартира фонд с глобални акции

mail17:46 | 21.10.2010прегледи 1294 коментарикоментари 0


Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за предлагане на ЕЛАНА Глобален Фонд Акции, който е осмият фонд, предлаган от управляващото дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Новият високорисков фонд в евро ще инвестира основно на световните финансови пазари, като приоритетите му ще бъдат акции на стабилни мултинационални компании с глобален пазар и голяма пазарна капитализация (т.нар. blue chips), както и борсово-търгуеми фондове, свързани с т.нар. „възникващи” пазари като Китай, Индия, Русия, Бразилия и др.
Инвестиционната стратегия на новия фонд предвижда инвестиции до 90% в акции на международните пазари, до 20% в български акции, а също така до 50% - в дялове на големи взаимни фондове с успешна история и в различни видове борсово-търгуеми фондове. Началната цена на един дял на новия фонд е 100 евро.
Предимството на фондовете в глобални акции е, че позволяват добра диверсификация чрез пазари и сектори в различен етап на икономическия цикъл, с което инвеститорите едновременно се възползват от потенциала на растежа, а също така оптимизират риска, който поемат. Стратегията на този тип фондове е да осигури най-качествената и доходоносна инвестиция в глобален план, така че инвеститорите да се възползват от развитието на глобалната икономика. Ивайло Пенев, портфолио мениджър на ЕЛАНА Глобален Фонд Акции, поясни:
„Глобалната икономика е в процес на възстановяване, като най-лошото от кризата в глобален план отмина. Затова втората половина на 2010 г. е добър момент за въвеждане на фонд в глобални акции предвид възможностите за подходящи инвестиции в процеса на възстановяване. Специфичната диверсификация на фонда, която се обляга на стабилни глобални компании, ще оптимизира риска от циклични колебания на различните пазари.”

Статистика
Според базата данни на компанията за информация относно глобални фондове EPFR Global съществуват 4383 фондове в глобални акции с активи 1,76 трилиона щатски долара (към 31 юли 2010 г.). По техни данни само за второто тримесечие на 2010 г. в този вид фондове са влезли около 8 милиарда щатски долара нови инвестиции.

Такса при покупка&продажа
Таксата за покупка и продажба на дялове на ЕЛАНА Глобален Фонд Акции е 1% от нетната стойност на активите за един дял при инвестиция под 500 000 евро. При инвестиция над 500 000 евро при емитиране на дялове не се заплаща никаква такса, а при обратно изкупуване тя е 0.25% от нетната стойност на активите за един дял. Таксите не се заплащат отделно от инвеститорите, а се начисляват в обявените цени за покупка и продажба на интернет сайта на управляващото дружество http://www.elana.net. Годишното възнаграждение на управляващото дружество за управление на активите е 2.75% от средногодишния размер на нетните активи на фонда, като то се начислява всеки месец.
 


Тагове: акции, Елана, такси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg