EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЛАНА Инвестмънт с 200 договора по Програма за селските райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЛАНА Инвестмънт с 200 договора по Програма за селските райони

mail15:04 | 19.10.2009прегледи 1494 коментарикоментари 0


В средата на октомври ЕЛАНА Инвестмънт регистрира сключени вече 200 договора със земеделски производители и други предприемачи за подготовка на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). До този момент консултантската компания има внесени в ДФ Земеделие общо 167 проекта, от които 89 са одобрени, а останалите все още преминават оценка.
Кристина Цветанска, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт, коментира, че въпреки ограничаването на приема на проекти по някои мерки на ПРСР, интересът на бизнеса към кандидатстване ще продължи да се увеличава:"Предвид това, че европейските фондове предоставят безвъзмездна помощ за бизнеса, все повече компании ще кандидатстват по различните програми, за да си подсигурят инвестиционно финансиране. Интересът на земеделските производители към мярка 121 "Модернизиране на селските стопанства" ще остане висок, тъй като процесът на модернизация на селското стопанство все още не е завършил и земеделието има нужда от модерна техника и оборудване.
През 2009 г. има голям интерес към мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", тъй като тя дава възможност за финансиране на малки слънчеви централи като инвестиционен проект на микропредприятия.
Тази есен се наблюдава желание у земеделските предприемачи да кандидатстват по мярка 311 "Разнобразяване на неземеделски дейности" за фотоволтаични проекти, като тя е специално предназначена за земеделски производители и е отворена за прием на проекти до края на годината. ЕЛАНА Инвестмънт е в процес на сключване на нови договори за 6 подобни проекта.
Единствено преработвателните предприятия намалиха интереса си към кандидатстване по ПРСР вследствие на проблемите, които се появиха по програма САПАРД, но вероятно в началото на 2010 г., когато въвежданите реформи в ДФ Земеделие за разглеждане на проекти в по-кратки срокове дадат резултат, и те също ще се обърнат за инвестиционно финансиране към мерките на ПРСР."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg