EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК:Шансовете на Сърбия, Турция, Косово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Шансовете на Сърбия, Турция, Косово

mail15:43 | 11.11.2015прегледи 1045 коментарикоментари 0


Сърбия бележи напредък в изпълнението на политическите и икономическите показатели за членство в ЕС. Това се посочва в годишния доклад на Европейската комисия за хода на подготовката на страната за присъединяване към Общността. Комисията препоръчва предприемането на допълнителни мерки за реформа на администрацията и управлението на обществените средства. Посочва се, че са необходими повече предсказуемост по въпросите на върховенството на закона, както и по-добра защита на свободата на изразяване. ЕК приветства Сърбия за справянето с миграционния натиск, но препоръчва разкриването на допълнителни места за подслоняване на чужденците. Изразява се очакването диалогът с Косово да се запази в рамките на сътрудничеството на основата на добрата воля. Комисията призовава за приложение на реформите, свързани с независимото правораздаване. Отчита се, че засега все още остават възможности правосъдието да бъде повлиявано и се допълва, че правосъдната система следва да бъде по-прозрачна и отчетна. В сферата на бизнеса се отбелязва, че въпреки приетото законодателство, корупцията остава широко разпространена. Добавя се, че случаите на злоупотреба с власт продължават. Комисията настоява за предприемането на допълнителни мерки за защита на малцинствата, както и за прозрачност по въпроса със собствеността на медиите.
ЕК отчете, че в последната година Турция бележи отстъпление по въпроса за спазването на основните права и върховенството на закона. Оценката е залегнала в годишния доклад на комисията за напредъка на страната по пътя към членство в ЕС.
Посочва се, че се наблюдават съществени недостатъци в правосъдната система и в областта на свободата на изразяване и събиране. Допълва се, че развитието по кюрдския въпрос е в застой и е изразена оценка, че мирните преговори трябва задължително да бъдат възобновени.
ЕК посочва, че в последната година политическият диалог с Анкара е запазил интензитета си, включително по въпросите за борбата с тероризма. Отбелязва се, че Турция се е присъединила към международните действия срещу Ислямска държава.
В доклада се посочва, че темпото на реформите в страната в последната година се е забавило, включително заради предсрочните избори. Комисията отчита, че въпреки тези обстоятелства, изборите са преминали в сигурна обстановка. ЕК изразява сериозна загриженост за оказания натиск над турските медии. В доклада е отправен призив за пълно разследване на атентата от 10 октомври. ЕК критикува приемането на законодателство, което отдалечава Турция от европейските стандарти в областта на свободата на събиране и изразяване, както и по отношение на върховенството на закона.

Косово продължава напредъка си по пътя към ЕС, Прищина спазва ключовите международни ангажименти, които пое досега. Това се посочва в годишния доклад на ЕК.
Сред положителните стъпки на косовските власти се отчита обособяването на структури за разследване на случаите на трафик на човешки органи. Приветствани са стъпките към подобряване на отношенията със Сърбия и уреждането на въпросите от двустранен интерес. Отправен е призив за бързо възобновяване на работата на косовския парламент след действията на опозицията.
Отчита се, че много независими институции и регулаторни органи в страната не работят, и е отправен призив към правителството и парламента да направят необходимото това да се промени. ЕК заявява, че косовската администрация се нуждае от повече прозрачност, отчетност и професионализъм. Властите в Прищина са призовани да се допитват повече до общественото мнение. Поставено е изискване за повече прозрачност и контрол в изразходването на бюджетните средства.
Отчетена е липса на достатъчна пррозрачност и в правосъдната система. Препоръчва се предприемането на постоянна борба с корупцията на управленските равнища. Мащабът на организираната престъпност е повод за дълбока тревога; обществените медии остават подвластни на политическо влияние, пише в доклада. В заключение се посочва, че страната е в съвсем ранен етап от пътя си към ЕС.

 

Източник:БТА

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg