EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт:Пенсионната реформа=схема за заблуда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Пенсионната реформа=схема за заблуда

mail11:10 | 26.02.2015прегледи 1621 коментарикоментари 0


Пенсионната реформа представлява схема за заблуда на хората с частни спестявания, за да ги прехвърлят в държавния фонд, което е процес на национализация. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев, председател на Съвета на Институт за пазарна икономика. Той каза още, че дефицитите в Националния осигурителен институт са големи, а разходите надхвърлят многократно приходите. Станчев посочи основните мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се свият дефицитите.
„Първото нещо, което трябва да се направи, е да се отхвърли идеята за т. нар. осигурителни прагове, второто е да се обърне пирамидата – колкото е по-голям доходът, толкова е по-малка вноската в НОИ, за да има стимули за хората, дори и тези с по-високи доходи, да внасят все пак пари в Националния осигурителен институт. Това ще стимулира и онези, които имат по-ниски доходи, да ги увеличават, за да плащат по-малко данъци в НОИ. Основното нещо, което трябва да се направи, е да се премахнат причините за съществуващото положение. Най-силният фактор за увеличаването на дефицитите е залповото нарастване, три пъти за последните 5 години, на инвалидните пенсии. Другото нещо, което може да се направи и вече се прави, е удължаването на възрастта за пенсионирането“, коментира още икономистът.
Красен Станчев подчерта, че спестяванията на хората са по-защитени в частните фондове, отколкото в държавния фонд. Той добави, че идеята за въвеждане на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери е неприложима.


Тагове: пенсии, схема
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1009