EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт:Няма нужда от нов държавен дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Няма нужда от нов държавен дълг

mail12:15 | 05.07.2016прегледи 942 коментарикоментари 0


Догодина може да няма необходимост от нов държавен дълг от външните пазари, прогнозира пред "Хоризонт"на БНР  главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Фискалният резерв, който към края на май е 13,4 млрд. лева, е достатъчно голям, за да позволи дори правителството да увеличи разходите  и така да смекчи негативния ефект от Брекзита върху българската икономика, коментира Павлов:

Според мен, нивото на буфери е много комфортно и трябва да се наблюдава ситуацията в развитие и да се прецени в началото на следващата година дали е необходимо да се излиза отново на външен пазар, или е достатъчно нуждите от финансиране, доколкото има такива, да се посрещнат с емисии само на вътрешния пазар.

Данъкоплатците няма да се наложи да платят евентуални неточности в банковия сектор, ако такива бъдат открити от протичащите оценки, смята Павлов. Въпреки че еврозоната остава дългосрочна цел, не трябва да бързаме в този момент, заяви още той.

Самата еврозона е в процес на нещо като преучредявате в момента, за да може да се адресират слабостите, които кризата от 2008 г. извади на показ.

Българският банков сектор е силно доходоносен, което ни кара да смятаме, че ако се наложи да бъде той допълнително укрепван с увеличаване на капитала и с мерки за преструктуриране и сливане на банки, самият частен сектор ще има интерес да участва в този процес.

Икономическият растеж на България ще се забави заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, прогнозира Павлов. Основният ефект върху икономиката ни ще дойде от намаляването на инвестициите, обясни той. Половината от този ефект може да бъде компансиран, ако правителството увеличи разходите тази и следващата година. Това обаче може да върне дефицитът до 2,5 на сто от БВП. Това няма да е проблем, защото хазната има достатъчно буфери

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165