EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Експерти:Да преструктурират НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти:Да преструктурират НЕК

mail17:10 | 16.10.2014прегледи 1034 коментарикоментари 0


Радикална оздравителна програма за българската енергетика искат от новото правителство експерти от неправителствената организация Български енергиен и минен форум /БЕМФ/. Тя е необходима заради тежкото положение на българската енергетика, смятат специалистите.
Сред необходимите мерки е преструктуриране на НЕК в холдинг с 3-4 търговски дружества, с което ще се "изсветли" структурата на разходите, смятат от неправителствената организация. Ако това не се направи, само ще се вдига цената на тока като най-елементарна мярка, коментира Иван Хиновски от БЕМФ.
Друго предложение на специалистите е извършването на експресен одит на всички дружества в системата - активи, структура на капитала, приходи, разходи и задължения. От неправителствената организация смятат за необходимо инициирането на правителствено ниво на разговори с операторите от
американските централи в комплекса "Марица изток" за промени в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тях.
Производителите на възобновяема енергия с мощност над 200 киловата трябва да се разделят в няколко групи, за да се оцени тяхната ефективност при последващи анализи. Трябва да се прави и регулаторен одит на документацията им, смятат от БЕМФ. Трябва да се реализира и нова система за социално подпомагане и намаляване на ефекта от поскъпването на тока за бита, смятат специалистите.
Те предлагат още да се предприемат законодателни промени, свързани с работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и промени, свързани с пазара, баланса на мощности и новата енергийна стратегия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1159