EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти: Цените на горивата ще растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти: Цените на горивата ще растат

mail06:25 | 12.07.2016прегледи 1704 коментарикоментари 0


Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти. Цените на горивата в България, са нереално високи, смятат шофьорите. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1 лев и 80 стотинки. Икономическите аргументи сочат друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно през март, припомни Калоян Стойков:

При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е негоре.

Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто.

Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление, ще бъде изядена до края на годината.

Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

Анализаторът Дантон Синкуеграна заяви, че много фактори, които влияят върху формирането на цената на петрола. Най-важният е търсенето на суровината, но ключово е състоянието на световната икономика. Цената на долара също е много важна, защото цените на петрола се формират в долари. През последното десетилетие бих казал, че има и доста други фактори, защото търговията с петрол стана много по-отворена, а и употрабата му много по-масова.

Синкуеграна смята, че причините за ниските цени на петрола през изминалата година са не толкова политически а по-скоро  икономически:

Миналата зима имаше много голямо производство на суровината. В САЩ производството нараства в пъти над това, което е било преди две години. Като цяло светът произвеждаше много повече петрол, отколкото употребяваше. Също така това доведе и до много солидни запаси от суровината, а и повлия върху крайните цени на бензина, дизела и другите горива, които се използват в бита.  

Резултатът от британския референдум създаде нестабилност и по отношение на търсенето на петрол. Паундът буквално се срина, а еврото също поевтиня и това доведе до поскъпване на долара. По-скъпият долар, от своя страна, оказва натиск върху цените на петрола. Освен това имаше и много странични фактори - например, горските пожари в Канада нанесоха огромни щети върху индустрията, която извлича суровината от т.нар. "петролни пясъци". Наложи се спирането на работата там, а това веднага се отрази върху количествата на пазара. В Либия също имаше събития, които повлияха на петролните доставки. Събитията в Нигерия оказват огромно влияние върху продукцията. Ирак отново е много голям фактор

Анализаторът не очаква петролът да поскъпне твърде много в идните месеци:

Лекият суров петрол се движи някъде около 45 дорала за барел, а сортът "Брент" е съвсем малко по-скъп - 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добра печалба за производителите. Разбира се, не толкова добра, колкото беше цената от 100 долара за барел, както беше преди няколко години. Именно тогава се стигна до забавяне на икономиката заради високите цени на петрола. Затова мисля, че до края на тази и в началото на следващата година нивото ще се задържи около 50-те долара. Все пак цените от миналата година - между 20 и 30 долара бяха много нестабилни и много ниски. В същото време не мисля, че ще видим и нивото от 100 долара за барел скоро. БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg