EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерти съставили договора с Боташ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти съставили договора с Боташ

mail07:10 | 08.03.2024прегледи 476 коментарикоментари 0


Всички технически условия по споразумението с "Боташ" са правени от експертите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и информацията, която имам е, че това са максимално добрите условия, които можеха да се постигнат. Това каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов на заседанието на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София.

В заседанието участваха още министърът на енергетиката в оставка Румен Радев, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, представители на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз".

Бившият служебен министър обясни, че преговорите, които са водени са били разделени на две - Министерството на енергетиката с помощта на президента са договорили политическата воля в Турция да разрешат на "Боташ" да преговаря с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

След това бяха направени редица срещи предложения, многократно бяха изменяни условията и като количества, и като цени, и като съвкупност от услуги, така че да се стигне до краен вариант, който към момента беше изчислено, че на пазарни условия е сравним с всичко друго, до което имаме достъп, каза още Христов.

Росен Христов каза още в отговор на въпрос по време на изслушването, че в Министерството на енергетиката не са правили правен анализ относно споразумението, защото "този договор не е между министерствата, не е държавен договор, а е договор между търговското дружество, което има икономисти, юристи, ценовици на щат, които уговарят и оценяват условията по него"

Като коментира, че в енергетиката няма краткосрочни договори в световен мащаб, както и че всичко трябва да бъде с резерви, Христов обясни как са били изчислени договорените количества газ с "Боташ". Около 3 - 3,5 млрд. куб. м природен газ са нуждите на България на година, с тенденция за увеличение. Количествата, които са договорени - 1 млрд. идва от Азербайджан, 1 млрд. трябва да дойде от Гърция, от терминала в Александруполис, и 1 - 1,5 млрд. куб. м природен газ да дойде от терминалите в Турция. Оттук идва и количеството, което е договорено в този договор с идеята, че ще започне сериозен износ към Централна и Югоизточна Европа и в бъдеще тези капацитети да бъдат дори увеличени, посочи Христов.

Росен Христов каза още, че договорът не дава достъп на "Боташ" до българския пазар, компанията няма лиценз за търговия в България и не може да продава газ на клиенти у нас. Всяка компания има право да резервира капацитет в българската мрежа. Ако "Боташ" иска да резервира капацитет, единственото, което трябва да направят е да минат по стандартната процедура, отворена за абсолютно всички компании, и да резервират капацитет, посочи Христов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева каза, че това, което дружеството прави е да гарантира търговете за доставка на природен газ, произхода на природния газ и сигурността на доставките.

За периодите, в които използваме в рамките на необходимия капацитет на "Булгаргаз", договора с "Боташ", януари- февруари и до ден днешен, "Булгаргаз" не е имал нито един мегават часа дисбаланс и не се е налагало да продава никакви количества на борсата или да ги оставя, да ползва клаузата на "вземи или плати" (take or pay), каза Златева.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg