EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Експерти си противоречат за режим на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти си противоречат за режим на тока

mail11:05 | 14.08.2014прегледи 1217 коментарикоментари 0


Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. За такава опасност предупреди в края на миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й, страната ни е заплашена от режим на тока през есента и зимата.

Потреблението

Въпреки горещините, потреблението на ток се е покачило незначително и в момента натоварването на системата е 4 хиляди и 500 мегавата, сочат данните на Централното диспечерско управление. Износът на ток е близо 1400 мегавата.

Мнения на експертите – няма да има режим

Няма опасност от режим на тока, каза за "Хоризонт" заместник-директорът на ведомството Пламен Герджиков. Сега е сезонът за ремонти. Провежда се по план ремонтната програма в ТЕЦ-овете, ремонтната програма във ВЕЦ-овете, но има достатъчно мощности за покриване и натоварване на системата. Ако няма някакви големи аварии, дали ще бъде в мрежата или в генерацията, режим на тока, няма да има, посочи Герджиков.

Мнения на експертите – ще има режим

Твърде реалистична е опасността да има режим на тока, ако не се капитализират предприятията, които се занимават с поддръжка на електрическата инфраструктура, а именно преносната и разпределителните мрежи. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. За да не се стигне до режим на тока, на първо място е необходим задълбочен одит, за да се разбере къде има резерви, обясни експертът.
"Трябва да бъде ограничен до известна степен износът и със средствата от печалбата на някои от дружествата, за да се рефинансират мрежовите оператори - те са критични. Износът трябва да се концентрира в НЕК, ако компанията е в състояние да реализира това. Трябва да се правят сериозни икономии по всички вериги", коментира Иван Хиновски.
По думите му, последното намаляване на цената на електроенергията за бита и увеличаването на тази за индустрията е довело до този дисбаланс. Не е естествено индустрията в България да плаща най-скъпата електроенергия в Европа, а същевременно битът да плаща най-евтината в региона и в Европа. Иван Хиновски каза още, че кризата в енергетиката у нас е предизвикана от популистки мерки от страна на политиците и енергийният сектор трябва да бъде реформиран незабавно.

Режим на тока би бил възможен сценарий, ако не се предприемат мерки по преносната мрежа в страната, коментира енергийният експерт Атанас Тасев пред Агенция „Фокус”. „Казано е, че ще се предприемат спешни мерки в енергетиката, но не е казано какви. От години твърдя, че в енергетиката има системен проблем, който е свързан с недофинансирането на инвестиционната част от дейността на тези дружества. Когато говорим за режим на тока, трябва да е ясно на всички, че не става въпрос за това дали имаме или нямаме ток, защото по принцип България има повече ток, отколкото консумира и това ни поставя в добра позиция. За състоянието на една държава се съди по състоянието на текущата сметка – колко пари влизат и колко излизат. Една експортно ориентирана държава стои по-добре, отколкото ако само внася”, каза още Тасев. Той допълни, че поради изпуснатия срок за предприемане на превантивни мерки, сега ще трябва да се работи по спешност и ще бъде по-скъпо.

Цената на тока?

Не трябва да се говори за повишаване цената на тока, а за постигане на пазарни и равновесни ценови равнища, за което експертите предупреждаваме от години. Поради различни политики крайната цена за ток за битовите потребители е по-ниска отколкото са пазарните нива. Така че, в дадения случай ще трябва да се премине към шоково или плавно повишаване цената на тока. Всички други методи за задържане цената на тока са изчерпани. Това каза за Агенция „Фокус” енергийният експерт Атанас Тасев. „Може би това ще направи и новото правителство съвместно с ДКЕВР – вдигане с до 10% цената на тока. Това не са пропаганди, това е реалност”, каза още той.

Мерките на правителството

Служебният кабинет ще изпълни спешни мерки за стабилизиране на енергийния сектор в България, за да се избегне режим на тока. Това съобщиха от пресвентъра на Министерство на икономиката и енергетиката. До режим на електроенергията може да се стигне, само ако сегашното състояние на дисбаланс в енергийната система не се промени. Въпреки натрупания дефицит в сектор „енергетика“ и липсата на средства за поддържане на енергийната мрежа, правителството ще насочи усилията си към финансово стабилизиране на сектора и подобряване ефективността на работа на държавните предприятия в сферата на енергетиката. Ще бъде структуриран Енергиен борд, в който ще участват всички заинтересовани страни. Необходимо е всеки участник на енергийния пазар да направи отстъпки, така че да се гарантира стабилността на енергийната система.
 

 


Тагове: ток, режим
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg