EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерти: Инвестирайте дългосрочно в акции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти: Инвестирайте дългосрочно в акции

mail12:30 | 28.09.2011прегледи 1063 коментарикоментари 0


След като се вземе окончателно решение за Гърция, пазарите дори и да отбележат моментен спад, ще започнат да се съвземат, заявиха в интервю за БТА Роман Поспишил, председател на борда на директорите на инвестиционното дружество Pioneer Investments, Прага и Явор Ачев, директор на Pioneer Investments за България.
Дългосрочното инвестиране в акции под формата на спестовен план дава добра възможност за сигурна доходност на вложителите, коментират експертите.

Спестяванията в ценни книжа у нас са значително по-малко, отколкото в Европа. Кога ще се увеличат инвестициите в акции и у нас?
Явор Ачев: Докато в Европа около 30% от спестяванията на населението са в ценни книжа и акции, то в България този процент е около един. Високите лихви по банковите депозити не се отразяват в другите финансови инструменти. Доходността по държавните облигации, корпоративни облигации и други финансови инструменти с фиксиран доход е на ниво под средните банкови депозити.
Роман Поспишил: Българската фондова борса в момента е слаба, а депозитите са с много висока доходност и е естествено хората да проявяват интерес основно към тях. Когато лихвите по банкови депозити са толкова високи, нормалният избор за инвестиции е в акции, тъй като те биха донесли потенциално по-висока доходност. Тъй като не всеки може да отиде и да си купи акции директно от пазара, добър вариант е хората да влагат парите си във взаимни фондове, които правят инвестициите от тяхно име. Инвестицията в акции обаче е свързана с голяма променливост, какъвто е моментът сега - може да има продължителни периоди с ниска или отрицателна доходност и хората се изнервят.

Евентуален фалит на Гърция как ще се отрази на фондовите пазари?
Роман Поспишил: Някакво решение относно Гърция трябва да бъде взето. ЕС трябва да реши дали да продължи да налива пари в Гърция или да остави държавата да фалира. Ако се стигне до фалит ще има веднага драстичен спад на пазарите, но след това нещата ще се оправят и пазарите ще тръгнат нагоре, защото в момента финансовите резултати на компаниите са добри. Неясната ситуация обаче води до нестабилност на пазарите, въпреки добрите финансови резултати но компаниите. Европа в момента е и под натиск от Азия и от Америка, понеже и те губят инвестициите си заради нестабилността на европейските пазари и психологическата нагласа, че има криза. Точно затова страни като Китай и Япония предлагат да откупят обезпечения дълг на Европа, така че решение има.
Явор Ачев: Пазарите паднаха толкова много през последните месеци, че почти дисконтираха един фалит на Гърция. Сега всяко решение за Гърция - независимо дали фалит или финансова помощ ще има положителен ефект. Дори и да паднат за момент пазарите след това ще могат да оценят какви са потенциалните загуби и да продължат напред.

Как се движи средната доходност от взаимни фондове в сравнение с миналогодишните показатели?
Роман Поспишил: В момента доходността е около нулата, имаше нива и по-ниски от сегашните, както и тенденция за повишаване на доходността за американските пазари с около 8-9%, но като цяло в момента сме на нулата.

Каква трябва да е реакцията на вложителите във взаимни фондове при такава нестабилна ситуация на пазарите?
Роман Поспишил: Винаги съветвам хората, както с малки, така и с големи финансови възможности, да инвестират дългосрочно под формата на спестовен план. Това ти позволява да влагаш редовно малки суми пари и ако пазарите вървят нагоре - да печелиш, а ако падат - губиш по-бавно, защото печалбата се осреднява. В дългосрочен план това е най-стабилният начин за инвестиране.

Преди кризата в България имаше голям интерес към закупуването на акции, след това последва рязък спад и отдръпване на хората от подобен тип инвестиции. Каква е вашата прогноза за развитието на пазарите?
Роман Поспишил: Реакцията на хората е нормална - когато има висока доходност на борсата, те се насочват натам, и обратно, когато има срив - хората се отдръпват. Това води до загуба на пари и затова трябва да постъпваме много внимателно, дори когато времената изглеждат добри за инвестиране.
Явор Ачев: Типично за кризата е, че хората започват да намаляват своето потребление и дори и да няма криза по този начин те я предизвикват с поведението си.
Роман Поспишил: Това е и причината всички световни икономики в момента да притискат Европа да реши проблемите, за да спре да се говори за криза, това има лош психологически ефект върху пазарите в целия свят. През последните 10 години не е имало драстично увеличение на цените на акциите на световните пазари и това ни кара да вярваме, че в бъдеще все пак ще има увеличение. Около 50% от моите спестявания за пенсия са в акции.

В какво е добре да се инвестира в момента в България?
Роман Поспишил: Спестяванията трябва да се разпределят между банкови депозити и месечни вноски в акции - т. нар. спестовен план. Специално за България не е подходящо да се инвестира в облигации, защото доходността е много по-ниска, отколкото тази от депозити. Акциите са високо ликвидни - ако ти потрябват пари, можеш до една седмица да се освободиш от акциите и да получиш финансови средства. Всички обаче се надяваме след десет години благодарение на инвестициите си в акции да сме спечелили достатъчно пари.

Значи все още смисъл да се инвестира в акции, а не в кюлчета злато?
Роман Поспишил: Златото в момента е много надценено, след като премине трудната ситуация в Европа и САЩ, стойността му определено ще падне. Не е оправдано повече от 10% от спестяванията ти да са в злато. Златото не е по-добро от другите стоки, няма какво по-добро да правиш с него.

Как бихте разпределили финансите си?
Роман Поспишил: Ако трябва да разпределя инвестициите си, до 10% от тях максимум ще са в злато, между 30% до 50% - в недвижими имоти, а останалите - под формата на акции. Колкото един човек е по-богат, толкова по-малък процент от състоянието му е инвестирано в недвижими имоти и обратно. Оптимален вариант за портфолио няма. Всичко зависи какви цели имаш. Ако си млад, спестяваш, за да си купиш къща, апартамент или кола, а колкото повече остаряваш, започваш да спестяваш, за да имаш пари, с които да разполагаш и след пенсионирането си. Продължителността на живота все повече се величава и това още повече оправдава дългосрочните спестявания.

Проблем за България са ниските енсии. Инвестирането в акции възможност ли е за осигуряване на доходи след пенсиониране?
Явор Ачев: В България все още нямаме опит в инвестирането, едва сега трупаме такъв опит. Много клиенти в годините преди кризата не бяха наясно с риска, не го виждаха, защото бяхме свикнали всичко да върви нагоре. След кризата изведнъж клиентите станаха много консервативни. Финансовите пазари обаче ще останат много важен инструмент в инвестирането, защото дават достъп до различни класове активи - за спестовни или пенсионни схеми. Пенсионните схеми са много добър инструмент и добре уредена в България индустрия. Човек може сам да избере как да спестява - през пенсионен фонд, през застраховка живот или с директна инвестиция във взаимни фондове, където няма допълнително покритие, но пък се дава директен достъп до пазарите с индивидуално решение за всеки. Докато включването в доброволен пенсионен фонд или застраховка живот са масови продукти, инвестиционната част не е толкова индивидуална. Именно в това се състои предимство на взаимните фондове - дават възможност за гъвкава инвестиция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg