EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти: Двойно поскъпва готов реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти: Двойно поскъпва готов реактор

mail07:25 | 08.07.2016прегледи 1675 коментарикоментари 0


Според енергийните експерти от Българския енергиен и минен форум /БЕМФ/ в турбулентна среда след Брекзит интересът към инвестиции, в това число и енергетиката, рязко намалява. Същевременно обаче те посочиха, че България разполага с актив, който може да се окаже високоликвиден, визирайки поръчаното оборудване по проекта АЕЦ "Белене". По експертни оценки пазарната цена на това оборудване сега е двойна, като тя може да варира от цената за скрап до двойната цена, което ще зависи от начина, по който оборудването бъде изтъргувано.
БЕМФ отбелязва обаче, че ефектите от Брекзит за българската енергетиката ще са по-скоро негативни, отколкото позитивни.
Иван Хиновски, председател на форума заяви, че един от негативните ефекти ще е свързан със забавянето и затрудняването на всички бъдещи ядрени проекти в ЕС, защото основният им двигател е била Великобритания.
Брекзит ще усложни възможността на държавните енергийни дружества да си осигурят изгоден финансов ресурс, за да преодоляват натрупаните затруднения, заради поскъпването на кредитите във връзка с понижения кредитен рейтинг на Великобритания и на ЕС. Поскъпването на кредитния ресурс ще рефлектира особено върху недостига на средства за подобрява на състоянието на критичната енергийна инфраструктура, за което се предлага да се помисли за създаване на специален фонд за инвестиции, който да се попълва и от средства от пенсионни и застрахователни дружества, и грантове.
С излизането на Великобритания от ЕС общността губи нетен вносител с около 14 млрд. евро, което ще доведе до преосмисляне на европейските донорски програми, смятат от организацията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg