EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерт:Бързи избори нe са вредни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Бързи избори нe са вредни

mail09:30 | 04.07.2013прегледи 896 коментарикоментари 0


Бързи избори няма да повторят резултатите от последния парламентарен вот - в 43-тото Народно събрание ще влязат повече партии, а сегашните парламентарни сили ще загубят от доверието към тях. Това прогнозира в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" социологът Антоний Гълъбов. Според него по-шарен парламент би съответствал в известна степен на разединението в обществото, което се задълбочава. Протестите не увеличавали разделението, а само го правели по-видимо.
Председателят на Народното събрание не положи никакво усилие да се постигне минимално съгласие за това ГЕРБ да присъства в залата, коментира още Антоний Гълъбов. „След като няма кой в парламента да защитава интересите на гражданите, точно за това опозицията е улицата", допълни социологът.
Според него ГЕРБ не печели абсолютно нищо от протестите, но трябва да се върне в НС. „Този цирк не може да продължи по този начин, заседанията приличат на открито партийно събрание, а парламентът не е агитпункт", допълни Гълъбов. Какво още отбеляза експертът:
Управлява или се окопава кабинетът „Орешарски" в момента?
С всички сили. Кабинетът не е водещият обаче. Водещите са интересите, които стоят зад управляващата партия. Аз не приемам, че имаме коалиция на управление. Има една парламентарна група с 83 народни представители, която стои зад това правителство. За какво ще гласуват ДПС и Атака е въпрос на неясни преговори. Така че ние имаме една управляваща политическа формация и това е еднопартийно управление, подкрепено ситуативно от още две парламентарни групи. Така че в този смисъл сме в още по-лошата ситуация, в която не е ясно кой управлява. Аз задавам този въпрос от изборната нощ. Ясно е кой е опозиция, друг е въпросът дали си върши работата като опозиция. Не е ясно кой управлява, кой взема решенията по отношение на изпълнителната власт, кой определя дневния ред на Народното събрание. В което гледам днес цял ден около 80 народни представители ми приемат закони. Това е една трета от народното представителство.
Кой тогава има най-голям интерес от бързи избори наесен?
Българското общество.
Ако те наистина повторят статуквото в условия на непроменени изборни правила?
Това не е вярно. Аз и днес гледах данни на един колега, който обича да проектира собствените си разбирания през въпросите към изследваните от него лица. Това не е вярно. Едни бързи избори няма да повторят тези изборни резултати.
Защо? Активността ли ще е по-висока?
Не, има срок от проведените на 12 май избори. Има месец и половина, в който е абсолютно ясно, че БСП ще загуби много тежко на бързи избори. По простата причина, че и собствените им избиратели изобщо не могат да разберат какъв е този тип съглашение БСП-ДПС и БСП-Атака едновременно. Така че в това отношение всички приказки за това, че няма нужда да ходим на избори, защото те ще възпроизведат статуквото, са просто част от защитната пропаганда на управляващите.
Аз пък си мислех защо пък да няма сценарий за самосваляне на тази власт, защото всички партии на статуквото с бърз вот биха влезли в Народното събрание.
Така изглежда, но с променени пропорции. Съставът на 43-тото Народно събрание ще бъде с повече политически формации. Всички, които са в момента в парламента, ще загубят и може би ДПС ще успее да задържи подкрепа, но по друга логика. Всички ще загубят - и ГЕРБ, и БСП, и Атака.
Докога тази окопна война ще дава условия на живот на кабинета?
Аз се опасявам от това, че кабинетът прибягва все повече и повече към инструменти, с които ще се опитва да задържи властта на всяка цена. Това е основният проблем. Аз се опасявам от това, че ще бъдат търсени възможности за провокиране на протестите. Има втвърдяване на тона, има опит да се компрометира протестът, има опит да се говори за това, че протестиращите пречат на останалите, че София пречи на провинцията, че богатите са срещу бедните. Цялото това говорене не е нищо повече от „Партиздат" от 80-те години, психологическа война в подкрепа на комунизма. Това е интелектуалното равнище. Климатът е изключително обезвъздушен от гледна точка на смислени политически идеи. Имаме старите рефлекси на старите партийни апаратчици. Ако погледнете парламентарната група на Коалиция за България в момента, ще видите, че там в момента са едни предишно поколение партийни функционери. Между другото там има фигури като тези, които създадоха „Атака" навремето. Така че връзката между Атака и БСП, за да се върне на европейския хоризонт на третиране на проблематиката, изобщо не е въпрос на симпатия или антипатия. Тя е пряка генетична връзка./със съкращения

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905