EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт: Очакваме 7.5 млн. туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Очакваме 7.5 млн. туристи

mail07:15 | 28.06.2021прегледи 717 коментарикоментари 0


Очакванията ни са да удвоим броя на туристите от предходната година, каза за БТА доц. д-р инж. Румен Драганов - член на Управителния съвет и изпълнителен секретар на Сдружение "Български туристически съюз" и председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той посочи, че при добра организация в страната ни могат да пристигнат до 8,8 милиона туристи в годишен план, докато миналата година те са били малко под 5 милиона (4 950 000). През 2019 година страни ни е била посетена от 12,5 милиона туристи.

"През тази година може би ще достигнем до 7,5 милиона туристи, тъй като се забавихме твърде много с хоризонта, който трябва да дадем на индустриализирания туризъм", добави Драганов. По думите му индустриализираният туризъм е ключов по отношение на морския летен рекреативен, тъй като в него влизат чартърните полети от Европа, Великобритания и Русия. "Веднъж стартирал чартърният сезон, той не може да спре или ако спре, това е много скъпо", уточни той. Затова, за да може да започне т. нар. "индустриален и поточен" туризъм, българското правителство трябва да даде хоризонт - между 2 и 4 седмици преди началната дата на чартърните полетите трябва да бъде съобщено, че те могат да тръгнат. "На нас не ни е необходимо от днес за утре да кажем, че махаме маските. На нас са ни необходими 4 седмици, за да може да се организира туроператорският бизнес и да тръгнат самолетите", коментира Драганов. Той уточни, че ако тръгнат чартърните полети, в България ще има туристи в края на юни, юли и август. Ако не тръгнат, чак след 15 юли може да има повече пътувания, тъй като тогава масово в ЕС се очаква да има отмяна на рестрикциите. Като цяло България ще загуби около 1 500 000 туристи, които е можело да бъдат организирани да дойдат у нас. Сега тези, които е трябвало да почиват през юни и началото на юли, ще се наложи да си презапишат екскурзиите за следваща година.
Въпреки че официално летният сезон беше открит на 1 май, в България никога през това време не е имало много туристи, каза още Драганов. Заетостта на хотелите в този период е между 2 и 5 процента. Тази тенденция е била подобна и през годините. По време на Великденските и другите празници понякога отварят хотели, но това не може да бъде наречено истинско начало на сезона. "Ние месец май го разглеждаме като част от пролетния сезон. В пролетния сезон в добри години ние сме имали около 1,2 милиона чуждестранни посетители в България. Този сезон ще достигнем едва 700 000 за пролетния сезон. Говоря за месеците март, април, май и до 22 юни", посочи той.
Загубите в туризма са многомилиардни, смята Румен Драганов. След като туризмът представя 10-12 процента от брутния вътрешен продукт, когато България е имала 130 милиарда лева БВП, означава, че страната ни е правила около 12-13 милиарда лева от туризъм. Това не са само приходи от хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенции, а от консолидирания баланс за приходи в туризма. "Сега туризмът трябва да работи. Той не иска помощи", изтъкна Драганов. Според него пътят оттук нататък е премахването на всички ограничения за пътувания в рамките на ЕС. По думите му в България и ЕС вече има много ваксинирани и преболедували Ковид-19. Освен това миналата и тази година в страната ни на нито едно туристическо място не е имало гнездо или огнище на заразяване. Затова той се надява това това лято да има по-добър сезон у нас. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177