EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Експерт: БСП на власт може да попречи на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: БСП на власт може да попречи на еврото

mail14:03 | 01.02.2019прегледи 790 коментарикоментари 0


България е изпълнила техническите изисквания за влизане в еврозоната, а оттук нататък процесът може да бъде възпрепятстван единствено по политически причини. Такова мнение изрази за БНР ректорът на ВУЗФ и член на Фискалния съвет на България проф. Григорий Вазов.

Според него въвеждане на еврото през 2022 е възможно, но реалистичният срок зависи от множество фактори.

„Минималният срок е 3 години, но предстоят европейски и местни избори, възможни са и предсрочни избори. Нека не слагаме 3, а 4 или 5 години срок за въвеждане на еврото. Представете си БСП да спечели и да прилага „Визия за България“ – това означава отлагане на влизане в еврозоната с 2-3 години. Нещата не са сигурни от политическа гледна точка. От икономическа гледна точка, като бюджетен дефицит, инфлация и всичко, ние и в момента сме готови да влезем в еврозоната“, каза Вазов за „Хоризонт“.  

Според него политическите рискове стоят и от двете страни, като е възможно Европа умишлено да забави приемането на България в икономическия механизъм ERM II – т.нар. „чакалня за еврозоната“.

„И в момента се правят много сериозни проверки на няколко много сериозни български банки. Технически се работи. Министърът на финансите е прав, че на 1 февруари 2022 година можем да влезем в еврозоната. Политиците са тези, които могат да объркат всички тези процеси. Един ден по-ранно влизане е един ден по-добро за България“, каза икономистът и адресира притесненията, че влизането в еврозоната ще доведе до повишаване на цените, но не и на доходите.

„Няма да станем за три дни по-богати, но между 3 и 6 месеца всичко ще се изравни. Като пропорции всичко ще си дойде на мястото - цени, заплати, пенсии. Ще сме влезли обаче в семейството на сериозните държави, мястото, в което всеки спокойно инвестира. В момента живеем в държава на ограничени икономически действия“, допълни експертът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg