EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екс шеф на Barclays отказа ₤20 млн. бонус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екс шеф на Barclays отказа ₤20 млн. бонус

mail13:00 | 11.07.2012прегледи 526 коментарикоментари 0


Бившият главен изпълнителен директор на британската банка Barclays Боб Даймънд, връща бонуси в размер до 20 млн. бр. лири (30 млн. долара), след като подаде оставка заради скандала около манипулирането на ключовата междубанков лихва Либор. Това заяви председателят на банката Маркъс Ейджиъс, цитиран от Ройтерс. Ейджиъс говори пред работна група на британския парламент като част от разследването на скандала, който предизвика широко обществено недоволство и застрашава да въвлече десетина световни банки.
Ейджиъс, оглавявал банката в периода на извършване на манипулациите, бе първият ръководител на финансовата институция, който подаде оставка, но това не бе достатъчно, за да спаси Даймънд и той се оттегли ден по-късно. Председателят на банката остава на поста си, докато намери нов главен изпълнителен директор.
"Даймънд доброволно реши да не протака въпроса и се отказа от бонуси, на които имаше право. Максималната сума щеше да бъде 20 милиона британски лири", каза Ейджиъс. Бившият главен изпълнителен директор обаче ще получи годишна заплата и плащане в брой вместо пенсия, които общо се равняват на над 2 милиона лири, допълни Ейджиъс. Barclays потвърди финансовото споразумение с Даймънд в отделно изявление. Той ще продължи да получава заплата, пенсионни добавки и други приходи за период от 12 месеца, но ще загуби редица бонуси, посочва Асошиейтед прес, цитирайки съобщението на банката.
Британският премиер Дейвид Камерън приветства решението на Даймънд да се откаже от бонусите, допълва Ройтерс. "Според мен решението да се откаже от бонусите е сигнал, че те (ръководството на банката - бел. ред.) разбират опасенията на обществото и необходимостта от промяна на културата в банковия сектор", посочи говорител на Камерън пред медиите.


 


Тагове: шеф, Barclays, бонус
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg