EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екотуризъм в столицата и околностите ѝ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екотуризъм в столицата и околностите ѝ

mail09:05 | 22.06.2021прегледи 749 коментарикоментари 0


На специално информационно събитие, доцентът от СУ „Св. Климент Охридски“ – Камен Нам, сподели с представители на туристическия бранш в Софийския регион възможностите, които предоставя екологичната мрежа Натура 2000. Като специалист по ландшафтна екология и лицензиран експерт по ОВОС, той представи различните защитени зони около столицата и цялата София област.

В региона се намират някои от най-посещаваните защитени територии в цялата страна – „Витоша“, „Западна Стара планина и Предбалкан“ и „Искърски пролом“. Специално внимание бе обърнато на някои от места, които не са сред най-посещаваните от туристите като акцентът падна върху местностите в защитените зони „Врачански Балкан“ и „Централен Балкан“.

„Организирането на инициативи и развитието на бизнес в защитени зони, част от Натура 2000, може да бъде много ползотворно за всички страни, замесени в този процес. От една страна местното население може да получи директни ползи под формата на реализирани приходи от търговия с местни екологични продукти или сувенири, от друга страна желанието на туристите да опознаят красиви кътчета в България без да оставят отпечатък е много голямо. Особено в Софийска област, интересът към тези магични кътчета е огромен. След забързаните работни дни, голяма част от столичани търсят спокойно място, където да се насладят на природата през уикенда“, разказа доцент Нам.

Експертът акцентира върху възможности за екотуризъм, освен създаването на екопътеки. Като много перспективен и успешен модел бе описано оползотворяването на различни райони с голям брой защитени видове. По подобие на  Маджарово и други области на страната, където се създават специални места за наблюдение на птици, Доцент Камен Нам сподели, че в Софийския регион съществуват няколко подобни района, които не са достатъчно развити до момента. Те се намират предимно в защитена зона „Врачански Балкан“.

Доцент Камен Нам обърна внимание и на водопадите в областта като възможност за развитие на екотуризъм, акцентирайки върху два обекта – Костенските водопади и Бовска скакля. Вторият обект е сред най-високите в страната и предоставя невероятна гледка в пътуването до него. „Изкачвайки се по пътеката към „Бовска скакля“ посетителите всъщност минават под водопада. Течащата вода създава невероятно усещане у туристите и предизвиква техния интерес“, коментира експертът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg