EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екооценка за Бургас-Александруполис до 3-4 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екооценка за Бургас-Александруполис до 3-4 месеца

mail09:53 | 20.06.2010прегледи 1258 коментарикоментари 0


Александруполис, каза в предаването "Седмицата" по Дарик радио министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Ако докладът бъде внесен, следват стъпки за оценка на качеството на доклада. Инвеститорите възлагат на консултанти, които да изготвят такава оценка, допълни Караджова. По-важното е, че МОСВ разглежда качеството на доклада, ако то не е добро, ние ще върнем доклада за доработване. Ако качеството е добро, ще започнат обществеи обсъждания.След това има време за произнасяне на компетентния орган, на Висшия експертен съвет. В него има широко представителство на институции, на неправителствени организации, на граждани, заяви Караджова. В най-добрия случай това решение ще бъде взето към февруари догодина, уточни Караджова. Няма проект, по който някой да не е против. Има обективни критерии, които доказват – научни доказателства дали е опасно за природата. Прави се оценка и за съвместимост със зоните на НАТУРА 2000, допълни Караджова.
Относно АЕЦ Белене министър Караджова уточни, че обектът е получил положителна оценка за влиянието си върху околната среда и е дадено разрешение за строеж. Изготвянето на нова оценка ще бъде наложително единствено, ако се промени технологията, заяви тя.
Относно Южен поток Караджова заяви: И за този проект не е правена екологична оценка, но многократно се събират експерти, които да подготвят тази процедура. Но това е газопровод все пак, което доста по-ниско рисково от петролопроводите.
Надявам се, че след евентуалната среща на 15 юли, ще има някаква поне яснота, защото в последната една година покрай петролопровода „Бургас – Александруполис” няма никаква яснота. Действително официалната позиция на българското правителство в момента, доколкото ние сме запознати, е, че се чака резултатът от ОВОС. Това каза изпълнителният директор на българския клон на „Транс Болкан Пайплайн” Пламен Русев, в интервю за предаването на БНР „Събота 150”. Русев заяви, че коментарите по повод на това, че България ту влиза, ту излиза от проекта създават неяснота и несигурност, както в международната компания, така и сред акционерите от другите две участващи страни – Русия и Гърция. „Всяка една държава трябва да има точна и ясна външнополитическа линия, която да е съобразена с националните интереси, без значение кой управлява съответната държава”, посочи още Русев. На въпрос дали Гърция има намерение да се откаже от участието си в проекта Пламен Русея заяви, че в момента всички са в позиция на изчакване, защото нормалният проект при строителството на такова значително инфраструктурно съоръжение е да се оставят специалистите да работят, а не да се дават различни неясни сигнали. „Аз съм сигурен, че нито една от страните – нито Русия, нито България, нито Гърция има геополитически интерес да излиза от такъв проект”, каза Русев. По думите му ако България реши да се откаже от „Бургас – Александруполис” има два вида санкции – икономически и политически. „Икономическите ще се решават от страните-участнички, но по-тежки са политическите санкции”, добави още Русев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1074