EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екоминистър отменя решение на РИОСВ-Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екоминистър отменя решение на РИОСВ-Бургас

mail17:45 | 01.10.2013прегледи 993 коментарикоментари 0


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е отменила решение на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ - Бургас, от 2010 г., според което няма нужда да се извършва оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционно предложение в защитена зона. Това съобщиха от Сдружението за дива природа "Балкани", което е жалбоподател по решението на РИОСВ - Бургас.
Инвестиционното предложение е "Реконструкция на левия бряг на р. Луда Камчия - с. Дъбовица, община Сунгурларе". То попада в защитените зони "Река Луда Камчия" и защитената зона "Котленска планина".
Предложението предвижда изграждането на монолитна бетонна подпорна стена с дължина около 340 м и височина между 5 и 6 метра, както и реконструкция на естествения охранителен канал, преминаващ през селото. Целта е да се предотврати рискът от наводнения на с. Дъбовица.
Според природозащитниците реализацията на инвестиционното предложение ще доведе до унищожаване на приоритетно местообитание "Алувиални гори с Alnus glutinosa и Fraxinus excelsior", ще унищожи местообитания на видри /Lutra lutra/, на обикновени блатни костенурки /Emys orbicularis/, на земеродно рибарче /Alcedo atthis/ и черен щъркел /Ciconia nigra/. Предвижда се и изсичането на храсти и млада гора на площ 3500 кв. м на левия бряг на р. Луда Камчия, за което РИОСВ-Бургас не е била уведомена. Решението на министъра е окончателно и не подлежи на обжалване. Преписката се връща на административния орган за ново произнасяне при съобразяване с мотивите на решението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg