EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози:Съдия - лобист на „Юлен”АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози:Съдия - лобист на „Юлен”АД

mail06:30 | 08.08.2014прегледи 1488 коментарикоментари 0


Съдия Андрей Икономов от Върховния административен съд издава решение, което показва пристрастност към концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД. Това твърди Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
С Решение №10162/2014 на Върховния административен съд е отхвърлен отказ на Министерството на околната среда и водите да регистрира концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД по европейската схема за управление по околна среда и одит EMAS съгласно европейския Регламент № 1221/2009.
Отказът на Министерството да издаде екосертификата по EMAS се позовава на забраната в регламента да се сертифицират фирми, за които има информация, че нарушават екологичното законодателство.
 

Ето още от становището на неправителствената организация:
 

В случая съдия Икономов защитава „Юлен“ АД, като приема, че екоминистерството няма право да взима под внимание десетките нарушения на фирмата, за които все още се водят съдебни спорове или които са извършени преди заявката на фирмата за сертификация.
Въпреки безспорните данни за нарушения, предоставени по делото от екоминистерството, прокуратурата и екоорганизациите, небезизвестният съдия Андрей Икономов за пореден път прочита закона както "дяволът евангелието" и приема, че за „Юлен“ АД европейските забрани не важат. Според природозащитниците мотивите на съдията издават пристрастност към концесионера, каквато в последните дни беше демонстрирана и от правителството на Пламен Орешарски.
Не по-малко скандално е твърдението на съдията, че забраната на регламента важи единствено, когато информацията за нарушения на фирмата постъпват в министерството чрез жалби срещу административни актове на министерството, вместо чрез сигнали, предложения или становища на гражданските организации, както изисква българския закон.
По повод на този скандален опит за злоупотреба с екосертификата по EMAS коалицията "За да остане природа в България" изпрати искане до Европейската комисия за правилно тълкуване на Регламент № 1221/2009.
Решението на съдия Икономов също е обжалвано, така че държавата да не допусне безпринципно и безотговорно използване на европейския регламент за прикриване на дългогодишните нарушения на един концесионер в сърцето на Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост.”

 

Природозащитниците припомнят, че съдия Икономов оглавява съдебните състави, които с решенията си многократно отказваха да спрат изсичането на вековните гори на Национален парк Пирин за строителство на ски писти и лифтове и които заличиха Природен парк Странджа и защитена местност Камчийски пясъци (със 7 км пясъчен плаж и редки дюни, впоследствие приватизирани чрез заменки).

 


Тагове: съдия, ВАС, Юлен
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157