EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози: Четири централи с държавна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози: Четири централи с държавна помощ

mail09:05 | 12.04.2017прегледи 1289 коментарикоментари 0


Според международната  екоорганизация за правна помощ ClientEarth поне четири български централи са получили неправомерно държавна помощ. Това са „Марица 3“, „Бобов дол“, „Брикел“ и „Топлофикация – Перник“. Ето защо от ClientEarth са изискали да бъде направена проверка на държавната помощ, дадена на замърсяващите електроцентрали, които работят на въглища. Организацията е подала жалба до Европейската комисия.

През декември 2013 г. Комисията разреши даването на държавни помощи под формата на безплатни квоти за емисии. От ClientEarth обаче са установили, че някои от условията не са били изпълнени от посочените четири централи на въглища или от българските власти. По този начин те компрометират идеята на държавните помощи и субсидират експлоатацията на силно замърсяващи централи, без да ги модернизират, както е посочено в изискванията.

Четирите централи, които са в основата на жалбата, ще получат квоти за емисии на стойност 197 млн. евро за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2020 г. Според оценките пазарната стойност на всички квоти, отпуснати на България в рамките на споразумението за този период, е 945 млн. евро.

Адвокатът на ClientEarth Сам Брайт заявява в разпространеното до пресата съобщение: „Установяваме, че България е допуснала явни нарушения на решението на Комисията - вместо да модернизира производството на енергия, страната е използвала държавните помощи за затвърждаване на статуквото. Ако искаме ЕС да премине към нисковъглеродна енергетика, както изисква споразумението от Париж, Комисията не трябва да позволява подобна злоупотреба с публични средства.“

Държавите членки, които през 2013 г. са били с БВП под 60% от средния за ЕС (предимно страните от Централна и Източна Европа), могат да получат безплатни квоти за емисии по Член 10в от Директивата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) в замяна на подобрения, залегнали в националните им планове за инвестиции, т.е. за модернизиране на енергийната им система като например преоборудване и подобряване на инфраструктурата, въвеждане на чисти технологии, използване на нови видове енергия и източници за добиването ѝ.

За да изпълни условията, на 29 септември 2011 г. България представя на Комисията  Национален инвестиционен план, в който посочва одобрените инвестиции за периода с безплатни квоти. От него ясно личи, че България е извършила няколко нарушения на изискванията:

Помощта е била отпусната преди приключването на конкретни проекти по Националния инвестиционен план; 

Въпросните изпълнители не са представили на Министерство на енергетиката план с ясни срокове; 

Изпълнителите не са направили съответните инвестиции, записани в Националния инвестиционен план; 

Българските власти не са успели да създадат ефективни процедури за мониторинг и прилагане.

 

Самите централи през последните месеци нагледно демонстрираха как липсата на модернизация и подобряване на техническата база, директно рефлектират върху потребителите:

Две от централите („Марица 3“ и „Бобов дол“) получават допълнителни плащания за студен резерв и въпреки това не успяват да подпомогнат енергийната система през най-студените дни на последната зима – централите просто не заработиха, когато бяха необходими;

„Топлофикация – Перник“ също се провали при осигуряването на отопление и топла вода през най-студения период на зимата. Град Перник беше оставен без доставки на толоенергия при минус 20 градуса, а абонатите на топлофикационното дружество не само не бяха компенсирани, но и получиха пълни сметки за месеца. 

„Брикел“ продължава да работи, въпреки многократните случаи на обгазяване на близките населени места и неспазване на екологичното законодателство. 

 

„Член 10в цели да подпомогне трансформирането и диверсификацията на енергийните системи. Но когато страни членки като България използват безплатните квоти, за да поддържат замърсяващи и остарели централи, това противоречи на целите на разпоредбата“, добави още Сам Брайт. 

След разглеждане на жалбата на ClientEarth срещу държавните помощи, Комисията може да реши да разследва случая и да изиска от българските власти да предприемат мерки за възстановяване стойността на помощта, използвана неправомерно.

ClientEarth е организация с нестопанска цел, която следи за прилагането на законите, свързани с околната среда. Основана е през 2008 г. и има офиси в Лондон, Брюксел и Варшава.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg