EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози срещу руско-турска АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози срещу руско-турска АЕЦ

mail09:15 | 26.05.2010прегледи 804 коментарикоментари 0


Еколози от Турция, Гърция и Кипър протестираха днес срещу руско-турския проект за изграждане на атомна централа в Турция, предаде Франс прес.
Еколозите предупредиха за съществуващите екологичните и сеизмичните рискове. "Проектът отново изважда на бял свят ядрения кошмар в региона на Източното Средиземноморие", се посочва в общо съобщение на четири клона на организациите за защита на околната среда "Гринпийс" и "Приятели на Земята".
"Атомната енергия не е добре дошла в нашия регион", се посочва още в текста.
Споразумението за изграждане на атомна централа между Турция и Русия беше сключено на 12 май в рамките на посещението на руския президент Дмитрий Медведев. То предвижда Русия да построи ядрен реактор в района на Аккую, в южната част на турското средиземноморско крайбрежие.
Изграждането на атомната централа в сеизмично активен район е в противоречие с основните предохранителни мерки, се посочва в съобщението. Реакторът освен това може да навреди на екосистемата в района, обитаван от една от последните колонии на средиземноморския тюлен от застрашения вид Monachus monachus, предупреждават още еколозите.
Екологичните организации подчертават, че проектът е в нарушение на множество директиви на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg