EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози срещу Енергийната стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози срещу Енергийната стратегия

mail16:20 | 28.07.2010прегледи 815 коментарикоментари 0


В екооценките в Енергийната стратегия на България са пропуснати значителни елементи, касаещи здравето на хората, и опазването на околната среда, счита в свое становище Международната природозащитна организация WWF, член на „Коалиция за климата – България».
В доклада по екологичната оценка не са отчетени въздействия за емитираните вещества от изгарянето на въглища от планираните за изграждане нови ТЕЦ. Тези вещества са от групата на устойчивите органични замърсители.  По-известните от тях са диоксините и фураните, които са силно токсични и опасни за здравето и околната среда.
Макар в новата енергийна стратегия да не са описани конкретни енергийни проекти, а само са заложени приоритети, то в доклада по екологичната оценка ясно се виждат всичките големи проекти, които бяха посочени във варианта на стратегията, изготвен от предходното правителство. Сред тези проекти се нареждат и големите хидроенергийни комплекси по река Дунав, като „Силистра-Кълъраш” и „Никопол-Турну Мъгуреле”. Тези проекти не бяха реализирани през ХХ век поради недоказаната си икономическа възвращаемост. Заради тях би се стигнало до частично заливане на Никопол и Силистра.
В екологичната оценка се посочва, че основният енергиен потенциал на България за изграждането на източници от възобновяема енергия са водноелектрическите централи. Авторите на оценката не са взели предвид становището на МОСВ, че над 90% от капацитета на реките за ВЕЦ вече е уплътнен, а всички други проекти влизат в конфликт с местните хора, защитените територии и зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Становището на „Коалиция за климата – България» по двете екооценки вече беше внесено в Министерството на околната среда и водите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg