EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екологични митове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екологични митове

mail17:40 | 17.08.2017прегледи 11591 коментарикоментари 0


През последните години стана модерно да пазим природата. По тази причина заменяме бензиновите коли с електромобили, а найлоновите торбички с книжни. Но наистина ли помагаме на природата с това? Ето до какви изводи са стигнали учените:

С машина или на ръка?

Най-добре е да мием съдовете с ръце, отколкото с миялна машина, така се изразходват по-малко вода и енергия: тук като че ли няма с какво да спорим. Специалистите обаче са изчислили: за да се измият 140 прибори, чинии и чашки икономична миялна машина изразходва 1 киловат ток и 15 литра вода. За същото количество, но под крана, ние харчим два пъти повече вода и с 28% повече електричество.

В какво да носим покупките?

Изглежда, че в сравнение с найлоновите и платнените торбички книжните трябва да са оптимални от гледна точка на защитата на околната среда. Но книжните са недълготрайни, за тяхното производство се използват вредни химически вещества и се изразходва много електричество. Платнените торбички се използват многократно, по тази причина те са по-добри.

Електромобилът ще спаси света?

Автомобилът, който се зарежда от контакт, ще спаси света? Само че съвременният електромобил е екологично по-чист в сравнение със своя бензинов или дизелов събрат единствено в очертанията на града. Вредните емисии отделяни при производството на електромобилите и по-конкретно на техните акумулатори са само с една трета по-малки в сравнение с колите с бензинов двигател.

Съмнителният бутилков амбалаж

Стъклените бутилки са по-добри за природата, отколкото пластмасовите. Тук също едва ли има какво да оспорваме. Оказва се, че пластмасовите бутилки за многократна употреба, които са с по-голям срок за използване, отколкото стъклените, са по-екологични. За производството на 1000 литра напитки в стъклени бутилки отделените вредни емисии са 84 кг, докато за пластмасовите – само 69.

Соята – с месо?

Соевите заместители на месните продукти /например, тофу/ са смятани за по-полезни от месото. Едновременно с това „месоядните“ обвиняват любителите на соята, че за разширяването на соевите плантации в Латинска Америка се изсичат тропическите гори. И това е така. 98% от соевата реколта в света отива за изхранването на едрия рогат добитък, свинете и птиците. Така че природата се унищожава и от тофу, и от сочния стек.

/БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145