EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е.коли овладяна, източник - неизвестен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е.коли овладяна, източник - неизвестен

mail15:00 | 03.06.2011прегледи 977 коментарикоментари 0


Разпространението на заразата, причинявана от щама убиец на бактерията Ешерихия коли, както изглежда, се е стабилизирало, предаде Франс прес, като цитира професор Райнхард Брюнкхорст, председател на Германското дружество по нефрология и директор на университетската областна болница в Хановер.
За едно денонощие няма промяна в броя на жертвите на инфекцията, причинявана от бактерията, и в Германия те си остават 17 от общо 18-те в Европа, поясни експертът. Професорът подчерта на пресконференция в Хамбург, че епидемията е най-значимата в последните десетилетия сред епидемиите, причинявани от бактерии. В изявление на германския институт "Роберт Кох" за контрол и превенция на заболяванията се казва, че през последните два дни са регистрирани 199 нови случая на зараза и 50 случая на усложнението, причинено от заразата с Ешерихия коли, известно като хемолитично-уремичен синдром. От началото на май броят на заразените с бактерията в Германия достигна 1733. На пресконференцията в Хамбург говорител на германското министерство на здравеопазването подчерта, че източникът на заразата с опасния щам на Ешерихия коли все още остава
неизвестен, предаде Ройтерс.
Поради тази причина здравните власти препоръчват все още да не се ядат сурови краставици, домати, салата и марули. Според Даг Хармсен, изследовател от университета в Мюнстер, който работи с канадска латоратория по случая, в скоро време експертите ще разполагат с достатъчно информация, за да разберат защо бактерията е толкова агресивна. Той изрази надежда, че следващата седмица експертите вече ще имат данни как да се избегне разпространението на инфекцията, предаде Франс прес.
Германското правителство създаде кризисен щаб във връзка със заразата. Германската канцлерка Ангела Меркел обсъди ситуацията с премиера на Испания Хосе Сапатеро. Двамата са дискутирали какво ще бъде влиянието върху испанските фермери на приписването на заразата на испанските краставици, което се оказа неоснователно, отбелязва Ройтерс. По данни на Световната здравна организация от заразата с опасния бактериален щам са засегнати 12 страни, предаде Франс прес. Случаи на заразата са били регистрирани в Австрия /2/, Великобритания /7/, Чехия /1/, Дания /17/, Франция /6/, Холандия /8/, Норвегия /1/, Испания /1/, Швеция /43/, Швейцария /2/ и САЩ /2/. Инкубационният период на заболяването е от 3 до 4 дни. Във всички случаи, с изключение на два, става дума за хора, живеещи или пътували наскоро в Северна Германия, или пък за хора, които са имали контакт с хора, били в Северна Германия. По данни на СЗО към 2 юни по света 502 души са засегнати от хемолитично-уремичен синдром вследствие на усложнения от заразата. Само с бактериална инфекция са 1064 души по света, посочва СЗО. По данни на германските власти обаче над 2000 души са се разболели от бактерията до този момент.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043