EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еко амбициите на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еко амбициите на Гърция

mail07:35 | 27.01.2022прегледи 983 коментарикоментари 0


Гърция има сериозни амбиции по отношение на опазването на околната среда. Тази тенденция, или поне заявка за това, личи ясно в последните няколко месеца, в които правителството на Кириакос Мицотакис обяви серия от проекти и инициативи с екологичен фокус.

Като първа по рода си мярка за опазване на планинските масиви беше представено обявяването на специален статут за шест планини в страната, които стават "непристъпни за човешка дейност". От правителството на Мицотакис обявиха, че Гърция е първата държава в Европейския съюз, която предприема тази мярка в опит да защити природата.

В шестте планини, които се намират в континенталната част на страната, на полуостров Пелопонес и на острови в Егейско море, ще бъде забранено изграждането на нови пътища и технически съоръжения. Съществуващите горски пътища ще се запазят, но ще могат само да бъдат поддържани, не и модернизирани.

Очаква се програмата да бъде разширена и да обхване други планински масиви. Вече са събрани данните за 55 планински района. Целта е да се спре прекалената експлоатация на околната среда вследствие на човешка дейност. Стимулира се и развитие на екотуризма в райони, които представляват интерес по отношение на биоразнообразието.

След унищожителните пожари през лятото правителството обеща да изгради и по-добра защита срещу последствията от климатичните промени с цел опазване на горите, които имат ключова роля в намаляването на въглеродните емисии и привличат туристи.

"Свидетели сме на екстремни климатични явления и катастрофи в последните години, които са сериозен риск за природата и човечеството", заяви министърът на развитието Константинос Скрекас при представянето на проекта за изграждане на мрежа от "непристъпни планини".

Стъпка в същата посока е и идеята да се изгради мрежа за защита на хиляда плажни зони, в които ще бъде забранена всякакъв вид човешка дейност. Програмата се разработва от министерството на околната среда.

Премиерът вече съобщи, че 30 на сто от морските зони се поставят под специална защита, а сега стана ясно, че една трета от тях или 10 на сто ще влязат в режим на пълна защита, което означава, че няма да се разрешава никаква дейност като например строежи или плажни барове.

Предвижда се в защитените морски зони да бъде ограничен и риболовът отново с цел да се опази биоразнообразието.
Амбициозните планове на Гърция обхващат и енергийния сектор. Страната се ангажира изцяло да спре използването на лигнитни въглища за производство на ток до 2025 г. и да преориентира електропроизводството си към зелена енергия и възобновяеми енергийни източници. От години страната разработва и представя стратегии за изграждането на фотоволтаични системи, но все още делът им в енергийния сектор е нисък. Въпреки всичките предпоставки в използването на слънчева енергия за производство на електроенергия например, подобни съоръжения все още са рядкост в страната.

Зелената вълна не подминава и транспортния сектор. Още през миналата година премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че до 2025 г. новите таксита в Атина и Солун трябва да бъдат електрически или да са с нулеви въглеродни емисии.

Този преход обхваща не само такситата, но и автобусите от обществения транспорт. Подмяната на превозните средства от мрежата за градски превоз в двата най-големи града - Атина и Солун, вече е в ход. Плановете на министерството на транспорта включват закупуването на 750 автобуса, 300 от които на природен газ, 300 електрически и 150 дизелови. Проектът е на стойност 350 милиона евро.

Изискването за преминаване към използване на зелена енергия се предвижда и за една трета от колите под наем, а от 2030 г. се планира влизането в сила на забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.
"Знам, че тези цели са амбициозни, но са наложителни", заяви по повод плановете в сферата на екологията Кириакос Мицотакис.

Общата световна тенденция за сериозни мерки за опазване на природата плавно настъпва в Гърция и само времето ще покаже дали с реални действия управляващите ще успеят да постигнат заложените от самите тях екологични цели./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg