EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Не спирайте пенсионната реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Не спирайте пенсионната реформа

mail15:15 | 06.10.2010прегледи 725 коментарикоментари 0


Пенсионната реформа е един от най-важните приоритети в цяла Европа и в България тя не трябва да спира. Тази позиция изрази Ищван Шекели, ръководител на делегацията от ЕК, която е на официално двудневно посещение у нас.
Делегацията ще има пленарни срещи с националните власти за обсъждане на подготовката на национална програма за реформи и макроикономическо наблюдение в рамките на стратегията "Европа 2020".
По повод обсъжданата вчера възможност за повишаване на осигуровките с три процента, Шекели посочи, че това в никакъв случай не трябва да бъде извинение, за да не се извършат реформи, като например повишаване на възрастта за пенсиониране.
Пенсионната реформа има два аспекта - единият е въздействието й върху бюджета, а другият - влиянието й върху инвеститорите и направените инвестиции, коментира Шекели. Той добави, че вземането на решение за реформи в пенсионната система никога не е лесно, защото има възможни решения, които се конкурират помежду си и може да има натиск за някое от тях. Би било безотговорно от моя страна да коментирам решение от вчера за повишаване с 3 процента на осигуровките, без да имам анализ на стойностите, но мога да кажа, че това в никакъв случай не трябва да бъде извинение да не се извършат реформи, заяви Шекели. Реформите трябва да бъдат извършени колкото може по-бързо, добави той.
По въпроса за заложения за следващата година дефицит в бюджета, ръководителят на делегацията от ЕК отбеляза, че всяка страна взема собствени решения как да задържи дефицита си под три процента и как да управлява правилно публичните финанси. Нашият подход е, че сме партньори с българското правителство и не поставяме под въпрос решенията му, посочи гостът. Съществуват и финансови пазари, и трябва да им изпращаме послания, че фискалната политика на страната е стабилна, коментира Шекели.
Вашето послание към външния свят трябва да бъде, че България е страна, която извършва структурни реформи, добави той.
Мисията, ръководена от Ищван Шекели, е първата, свързана с разширения надзор и с наблюдение на макроикономическите показатели за изпълнение на стратегията "Европа 2020", бе посочено на пресконференцията. Важен аспект на мисията е да се убедим, че България предприема достатъчно добри мерки в тази посока, заяви Шекели. Предстоят срещи на делегацията с представители на националните власти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg