EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:България подобрява еко показателите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:България подобрява еко показателите си

mail15:05 | 08.02.2017прегледи 728 коментарикоментари 0


Комисията прие прегледа на изпълнението на политиките за околната среда — нов инструмент за подобряване на прилагането на европейските политики и съвместно договорените правила за околната среда, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Това е началото на нов процес. Комисията ще разглежда с държавите членки причините за пропуските в изпълнението и ще търси решения, преди проблемите да се задълбочат и да се стигне до нарушения.
Пълното прилагане на законодателството на ЕС в областта на околната среда може да доведе до икономии в размер на 50 млрд. евро годишно за икономиката на Съюза в резултат от по-малко разходи за здравеопазване и по-малко преки разходи за околната среда. Според проучване „Евробарометър“ 75 % от гражданите смятат, че европейското законодателство е необходимо за опазване на околната среда в тяхната страна, а 80 % са съгласни, че европейските институции трябва да могат да проверяват дали законите се прилагат правилно.
Кармену Вела, комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството, заяви: Разпокъсаното и неравномерно прилагане на правилата в областта на околната среда не помага на никого. Подобряването на начина, по който се прилага законодателството в тази област, е от полза за гражданите, публичните администрации и икономиката. И точно за тази цел е необходим прегледът на изпълнението на политиките за околната среда. Европейската комисия се ангажира да помага на страните от Съюза да гарантират високо качество на въздуха, водите и управлението на отпадъците за своите граждани. Прегледът осигурява информацията, инструментите и графика, необходими за тази цел.
Днешният пакет включва:28 доклада за държавите членки, в които са посочени националните предимства, възможности и недостатъци; съобщение, съдържащо обобщение на политическите заключения от докладите за отделните страни и преглед на общите тенденции в области като качество на въздуха, управление на отпадъците и кръгова икономика, качество на водата и опазване на природата и биологичното разнообразие; препоръки за подобрения за всяка една от страните от ЕС.

Оценката за България

От присъединяването си през 2007 г. насам България е постигнала значителни подобрения в своите екологични показатели. Въпреки че българското законодателство отразява точно екологичните изисквания, договорени на равнище ЕС, все още съществуват предизвикателства във връзка с неговото прилагане на национално равнище.
Качеството на атмосферния въздух продължава да буди сериозна загриженост.
Строителството на територии от мрежата „Натура 2000“, липсата на интегриране на политиката за опазване на природата и биологичното разнообразие в други секторни политики, слабата администрация, липсата на подходящи планове за управление и природозащитни цели са някои от основните заплахи за природата и биологичното разнообразие в България.
Значителни пропуски са установени в плановете за управление на речните басейни, които личат и от много ниското ниво на свързаност и пречистване на градските отпадъчни води. Питейната вода в България обаче достига високо равнище на съответствие и над 90 % от нейните води за къпане са с добро и отлично качество.
Основни предизвикателства
Трите основни предизвикателства по отношение на изпълнението на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда в България са:

  • Осигуряване на по-добра защита на здравето на хората чрез прилагане на ефективни и ефикасни решения за намаляване на замърсяването на въздуха.
  • Осигуряване и реализиране на инвестициите, необходими за правилното събиране и пречистване на градските отпадъчни води.
  • Осигуряване на надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.
Основни възможности
България може да постигне по-добри показатели в областите, в които вече разполага с подходяща база от знания и добри практики. Това се отнася по-специално до следните случаи:

  • Изпълнение на Националния план за управление на отпадъците и на Програмата за предотвратяване образуването на отпадъци, включително на мерките за закриване и рекултивация на всички депа, които не отговарят на изискванията, и прилагане на принципа „плащаш повече, ако изхвърляш повече“.
  • Интегриране на политиката за опазване на природата и биологичното разнообразие в други секторни политики и набелязване на природозащитни цели и мерки за правилното опазване и управление на защитените зони по „Натура 2000“.
Високи постижения
В случаите, когато България показва отлични резултати в изпълнението на политиките в областта на околната среда, иновативните подходи могат да бъдат споделяни по-широко с други държави. Във връзка с това могат да се посочат следните положителни примери:

  • В България е приет добре структуриран и последователен план за управление на отпадъците, използван като модел в други държави членки.
  • Постигнато е почти 100% съответствие по отношение на качеството на питейната вода.
Още по темата: Преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда: основни аспекти


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg