EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Без ограничения за БГ работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Без ограничения за БГ работници

mail14:50 | 25.10.2011прегледи 623 коментарикоментари 0


След организираното от евродепутата Илиана Иванова и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов публично изслушване в Европейския парламент в Брюксел относно мобилността на българските и румънските работници в ЕС, Европейската комисия и евродепутатите също се обявиха за отпадане на ограниченията за работниците от двете държави от края на 2011 г. Това стана ясно вчера, 24 октомври 2011 г., по време на редовната сесия на Европейския парламент в Страсбург.
Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) участва активно в дискусиите. Тя определи съществуващите ограничения като икономически необосновани. "Преди няколко дни организирахме публично изслушване в ЕП по темата за свободното движение на работници в рамките на единния европейски пазар. Изводът е един - няма ясни доказателства и причини, които да подкрепят ограниченията за български работници."

По време на дебата г-жа Иванова подчерта, че в края на тази година изтича вторият преходен период за ограниченията за български и румънски граждани. Тя се обърна към еврокомисаря Ласло Андор, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, с думите" "Искам да помоля комисар Андор и Европейската комисия да бъдат стриктни и обективни при анализа на доказателствата за страните, които искат да продължат да налагат ограничения за български граждани. Разчитаме именно на вас да пазите и гарантирате една от основните европейски ценности - свободното движение на работна ръка в рамките на Съюза."

От своя страна Ласло Андор подчерта, че свободата на движение на работна ръка спомага за икономическия растеж. "Комисията прави оценка на правилата за равнопоставеност при мобилността на работниците. ЕК ще продължи да следи разпоредбите и тяхното изпълнение в тези държави-членки, които продължават да налагат ограничения до пазара на труд." Еврокомисарят допълни, че страните, които решат да продължат да прилагат ограничения за български и румънски работници, ще трябва да направят ясна обосновка и да представят ясни доказателства пред ЕК за причините за това решение. На 25 октомври Европейският парламент гласува незаконодателен доклад, относно насърчаване на мобилността на работниците и служителите в ЕС. В него евродепутатите подчертават, че мобилността на работната сила в рамките на Европейския съюз е от съществено значение за икономическото възстановяване и за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“. Те настояват държавите-членки, които продължават да налагат ограничения на пазара на труда по отношение на български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г. Докладът разглежда правните аспекти и опростяването на административните правила, връзките с други политики и предлага мерки за насърчаване на свободното движение на работници в рамките на единния пазар.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg