EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК „пробита” от големи банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК „пробита” от големи банки

mail16:30 | 07.10.2013прегледи 787 коментарикоментари 0


Поверителни данни са изтекли при разследване на ЕК за възможни антиконкурентни действия на няколко големи банки, съобщи пред журналисти Антоан Коломбани, говорител на европейския комисар за конкуренцията Хоакин  Алмуния, цитиран от Франс прес. Информациите, разпространени погрешка, са смятани за  поверителни от някои компании, обясни говорителят, уточнявайки, че комисията няма никаква вина за това. "Тези компании или адвокатските кантори, които ги  представляват, са допуснали грешка", изпращайки неконфиденциални версии на документи, до които страните трябвало да имат достъп, допълни той.

Заради тази грешка, предизвикана от "неподходящи програми", някои конфиденциални информации са могли да бъдат извадени от дивидитата, съдържащи тези досиета, посочи Коломбани. Става въпрос за разследване на комисията срещу 13 големи европейски и американски банки, заподозрени, че са се споразумели за пречат на свои конкуренти да оперират на пазара застраховките при фалит (така наречените книжа Си Ди Ес - CDS,  Credit Default Swaps) или да забавят навлизането им на пазара.
Това са:Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit
Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, както и най-големият доставчик на финансови информации на пазара на Си Ди Ес, Markit и международната асоциация на дериватите ISDA.
Говорителят не уточни кои компании са пострадали от пробива в поверителността, посочвайки само, че"достъпът до поверителни информации е останал ограничен", тъй като "само една част от документите от досието на комисията са засегнати от инцидента". "Веднага щом комисията узна за пролуката, тя нареди разрушаването на въпросните дивидита. Така че тя е реагирала както подобава на тази грешка, допусната от компаниите", подчерта той.

 


Тагове: банки, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg