EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК ще увеличи данъците за GAFA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ще увеличи данъците за GAFA

mail12:33 | 08.02.2018прегледи 10363 коментарикоментари 0


ЕК ще представи до края на март свои планове за основен ремонт на данъчните правила по отношение на интернет гигантите, които правила да накарат компаниите да плащат данъците си в страните, където са реализирали съответните печалби, заяви през уикенда високопоставен европейски представител.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси посочи пред френското Radio J, че предложенията му ще "създадат консенсус и електрошок" по отношение на облагането на приходите от цифровата икономика, съобщава агенция Франс прес.

Според законодателството на ЕС американски технологични гиганти като Google и Facebook могат да изберат да отчитат доходите си в която и да е държава - членка на Съюза, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург. Това обаче лишава другите членове на единния блок от данъчни приходи, въпреки че в някои от тях може да се формирали по-голям дял от приходите на интернет компаниите.

Преди време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отбеляза (ОИСР), че настоящите данъчни правила струват на правителствата по целия свят годишни загуби на около 240 млрд. долара (около 193 млрд. евро), според оценка от 2015 година.

Идеята е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от показатели – броят на кликванията, броя на IP адресите, рекламата и евентуалните приходи – и чак тогава ще намерим начини да начислим съответните данъци, отбеляза Московиси.

Той посочи, че новите правила ще се отнасят за гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon – известни като GAFA, както и за услугите, предоставяни от AirBnB и Booking.com.

Интернет гигантите плащат данъци в Европа при осреднена данъчна ставка от едва около 9%, докато средна корпоративна ставка на Стария континент е 23%, подчерта Пиер Московиси.

 

 

 

 

 

 


Тагове: данъци, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg