EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК ще одобри плана на Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ще одобри плана на Полша

mail17:35 | 22.03.2022прегледи 1015 коментарикоментари 0


Европейската комисия може скоро да одобри националния план за възстановяване на Полша, но получаването на милиардите европейска финансова подкрепа може да се забави с месеци, докато Варшава не разсее опасенията, свързани с върховенството на закона, и не приложи други договорени реформи. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на длъжностни лица в Брюксел.  

Фондът за възстановяване на ЕС след пандемията от коронавирус, възлизащ на 800 милиарда евро (880 милиарда долара) ще стимулира "зелената" и цифрова трансформация на икономиките на държавите членки в периода 2021 - 2026 година.

Страните ще получат финансиране, едва след като националните им планове бъдат одобрени от Европейската комисия и финансовите министри на ЕС.

Планът на Полша, по който страната може да получи 23,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 12,1 милиарда заеми при облекчени условия, все още не е одобрен от Комисията, макар да е внесен от май 2021 година.

Причина са обвиненията в опити за политически контрол над съдилищата от страна на управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" (ПиС). 

Освобождаването на милиарди от фонда за възстановяване зависи от прилагането на годишните препоръки за реформи, отправяни от Еврокомисията. 

Препоръките за Полша са насочени притесненията относно върховенството на закона в страната. 

"Има някои въпроси, свързани с върховенството на закона, които трябва да бъдат разгледани, които също влизат в обхвата на решение на Съда на Европейския съюз, и разбира се, трябва да видим как се прилага това решение", каза по-рано през седмицата заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Очевидно е, че въпросът за зачитането на върховенството на закона, който обсъждаме, е фундаментален, но водим конструктивен диалог с полските власти. Надявам се, че ще можем да постигнем напредък доста бързо", добави той.

Върховният съд на ЕС постанови, че създаването на дисциплинарна камара в полския върховен съд, назначавана от управляващи политици, е незаконно и камарата трябва да бъде разпусната.

Варшава отрича тези констатации, като твърди, че промените в съдебната система имат за цел да направят правораздаването по-ефективно и справедливо.

Управляващото мнозинство в Полша отказва да разпусне камарата - решение, което попречи на Еврокомисията да одобри плана за възстановяване на страната.

Все пак одобрението може да бъде получено скоро, но няма да има незабавно изплащане на средства, каза висш представител на ЕС.

Полският национален план за възстановяване ще бъде одобрен от Комисията, само ако полските власти приемат закон, който разпуска дисциплинарната камара и възстановява на работа съдиите, които са били незаконно отстранени. Страната ще получи финансирането, след като изпълни и другите договорени етапи и цели, каза висш служител на ЕС, пожелал анонимност.

Ако планът беше одобрен през миналата година, Варшава щеше да отговаря на условията да получи 13 процента от общия обем на финансиране за съюза или 3,1 милиарда евро безвъзмездни средства, под формата на предварително плащане. Това са суми, които страните получават, преди да започнат договорените реформи за трансформиране на икономиките си.

Опцията за получаване на предварително плащане обаче изтече миналата година.

Одобрение на плана сега би означавало, че плащанията към Полша ще бъдат извършени, едва след като Варшава постигне договорените цели, а  една от тях е да реши проблемите с  върховенството на закона.

Това е трудно, но балансиращо решение: върховенството на закона не може да бъде пожертвано заради фалшиво чувство за единство на фона на въоръжен конфликт в съседни територии. Но Европейската комисия не иска да продължава да блокира средствата, като се има предвид, че по-голямата част от проектите трябва да бъдат одобрени тази година, съобщи източник, запознат с разискванията на Комисията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg