EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК ще контролира газови споразумения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ще контролира газови споразумения

mail09:35 | 08.06.2016прегледи 970 коментарикоментари 0


Никола Миладинов - кор. на БНР в Брюксел

Правителствата на страните членки на Европейския съюз се съгласиха Брюксел да контролира газовите им споразумения с трети страни доставчици. На министерска среща в Люксембург бе постигната принципна позиция по новото законодателство, което трябва да се съгласува и с Европейския парламент.

Ако в бъдеще някоя държава сключва договор за внос на газ с друга извън ЕС, текстът на споразумението автоматично трябва да бъде проверяван от Еврокомисията преди подписването му. Предложението бе одобрено от енергийните министри, но неговият обхват бе намален само до доставките на природен газ. Междуправителствени споразумения за внос на петрол или други енергийни суровини от трети държави ще подлежат на предварителен контрол от Брюксел само при доброволно искане от засегнатата страна членка.

Комисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете призна, след заседанието, че първоначалното предложение е било по-амбициозно и допълни:

Имаше широк консенсус сред министрите около масата по 2 ключови момента: за нуждата от повече прозрачност на междуправителствените споразумения и второ-че те трябва напълно да отговарят на законите на ЕС.

Страната ни беше представена в Люксембург от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. България е сред шестте държави членки, които разчитат само на един външен доставчик за целия си внос на газ.

Заради споразуменията си с Русия за доставки на синьо гориво и строежа на газопровода „Южен Поток“ София на два пъти се наложи да дава допълнителна информация на Еврокомисията по договорите си. Отказът на институцията да узакони тръбата на европейска територия доведе до руското оттегляне от проекта, а Комисията все още води разследване срещу Газпром за монопол в определянето на цените.

Енергийната реформа обаче тепърва ще се преговаря с евродепутатите в Страсбург, които ще вземат позиция през октомври.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg