EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК ще забрани торбичките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ще забрани торбичките

mail10:00 | 19.05.2011прегледи 848 коментарикоментари 0


Европейската комисия се обръща към обществеността за мнения как най-добре да се ограничи употребата на найлонови пликове за покупки, съобщиха от представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България. Ще се търсят становища и за популяризирането на био разградимите опаковъчни продукти и за повишаването на изискванията за био разградимост на опаковките. Допитването в интернет ще продължи до август. За участие в него от представителството на ЕК у нас посочват интернет адрес http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_en.htm.

Трябва да се има предвид, че ЕК планира да забрани найлоновите торбички или да ги облага с данък, за да се бори по-добре с щетите за околната среда, като се има предвид, че всеки гражданин използва средно по 500 найлонови торбички на година.

В тази връзка ще бъдат предприети консултации с представители на сектора. "По време на консултациите ще се разбере дали въвеждането на цена или на данък ще бъде ефективно или други решения като забрана на найлоновите торбички в ЕС ще са за предпочитане", подчерта изпълнителният орган в комюнике. "Преди 50 години ние на практика не познавахме найлоновите торбички за еднократна употреба. Днес ги използваме за няколко минути и те замърсяват околната среда в продължение на десетилетия", заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник. "Много хора искат промяна. Поради това обсъждаме всички възможни решения, включително забрана в европейски план на найлоновите торбички", каза още той. Ще бъдат обсъдени и възможности за популяризирането на продуктите за биоразградими опаковки и за засилване на изискванията в областта на биоразградимите опаковки. Консултациите по интернет ще продължат до август т. г. Всяка година един европейски гражданин употребява средно по около 500 найлонови торбички, като повечето от тях се използват само веднъж. Общият обем на произвежданите в Европа найлонови торбички през 2008 г. беше 3,4 милиона тона, което се равнява на теглото на повече от 2 милиона частни коли. Някои страни вече въведоха платени найлонови торбички в магазините и дори ги забраниха, но не съществува регламентация на ниво ЕС. /АФП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg