EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара

mail16:33 | 22.06.2016прегледи 894 коментарикоментари 0


До края на месеца ЕК ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Новината бе съобщена от зам.-директора на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Оливие Ониди като отговор на питане от турска делегация депутати от Меджлиса. Това стана ясно по време на междупарламентарна среща, домакинствана от ЕП, на която присъстваха депутати и неправителствени организации от Западните Балкани, Гърция и Турция. Заседанието бе водено в Световния ден на бежанеца от Илияна Йотова - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, съобщи Европейският информационен център на Илияна Йотова.
Турските депутати заявиха: "Все още чакаме 3-те милиарда евро, които са необходими, за да създадем условия за живот на бежанците. Договорите са подписани, но все още чакаме тяхното изпълнение". Представителят на ЕК ясно подчерта, че отпусканият 1 млрд. евро са пари от общоевропейския бюджет, но има сериозни проблеми със събирането на останалите 2 млрд. евро, които трябва да дойдат от държавите членки. Депутатите от Меджлиса припомниха, че вече над 3,7 млн.  мигранти са влезли на територията на Турция и се намират в нейни бежански лагери.
Срещата в Брюксел е безпрецедентна, защото за първи път на едно място се събират представители от парламентите от Гърция, Турция и страните от Западните Балкани след сериозното изостряне на бежанската криза в региона. Инициативата за това е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и на гръцкия парламент. Дискусията бе доста остра, особено между представителите на Македония, Гърция и Турция. Те си размениха много взаимни обвинения, но всички бяха единодушни, че не трябва да се строят стени между държавите, защото са скъпа инвестиция, която не води до резултат. Срещата ясно показа, че има много нерешени проблеми и тлеещо напрежение между страните по т.нар. Балкански маршрут на миграцията, които могат да бъдат обсъдени при посредничеството на "неутрална" страна като Европейския парламент, се посочва в прессъобщението от офиса на Илияна Йотова.
Гръцките депутати акцентираха върху затварянето на границите по Балканския маршрут, което е много голям проблем за страната. "Поне 37 процента от пребиваващите в Гърция бежанци са деца", каза гръцки депутат. Негова колежка от Босна и Херцеговина допълни тревожната картина с думите, че както сега съществуващото европейско законодателство, така и предлаганата от ЕК реформа не предвиждат почти нищо за децата бежанци. Тя предложи на Европейския парламент да излезе с инициатива за специални легални хуманитарни коридори за деца.
 

От своя страна евродепутатите критикуваха ЕК, че е допускала прекалено дълго държавите членки да не бъдат солидарни, напразно надявайки се, че миграционните потоци няма да нараснат толкова много.
Зам.-директорът на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия Оливие Ониди сподели с депутатите от националните парламенти, че в момента тече дебат между евроинституциите за реформа в общностното законодателство по миграция. Според него, целта на реформата е системата да бъде по-ефективна от сега, включително и при борбата с трафикантите. Ониди смята, че законодателните текстове срещу тях занапред трябва да бъдат много по-ясни и по-сурови.
От ключово значение ще бъде и реформата на Дъблинския регламент, където ясно трябва да залегне принципът, че държавата членка, в която пристига мигрантът, е отговорна за него и разглеждането на молбата му за международна закрила. "Трябва ефективно да бъдат връщани тези, които нямат право на международна закрила", каза още Ониди. Според представителя на ЕК, работата с трети страни е от голямо значение, особено с т.нар. държави на транзит. В тази връзка той смята, че споразумението по миграцията между ЕС и Турция е от ключово значение.

 

 

 


Тагове: ЕК, Турция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101