EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК утвърди нови компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК утвърди нови компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

mail15:04 | 27.10.2009прегледи 456 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри отпускането на още €300 млн. компенсации за затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй", предаде БТА. По-рано днес агенцията съобщи, че очакванията са ЕК да вземе именно такова решение.
Ако не беше прието удължаване, изплащането на компенсации за затварянето на реактори /€550 млн. получени досега/ трябваше да приключи в края на тази година.
Очакванията в Европейската комисия са  допълнителните средства да бъдат използвани за дейности в подкрепа на засегнатите работници в АЕЦ "Козлодуй", за създаване на нови енергийни източници, за прилагане на мерки за енергийна ефективност в страната ни.
Изключително съм доволен, че сме в състояние да предложим удължаване на срока за декласирането /на реактори/ в АЕЦ "Козлодуй". Тази инвестиция  в една по-сигурна и трайна енергийна мрежа в  България показва нашата воля да видим страната изцяло интегрирана в европейския енергиен пазар. Смятам, че това е силен сигнал за солидарността в Европейския съюз и за нашата решимост всички държави членки да се третират равноправно, изтъкна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Според Европейската комисия съгласно Договора за присъединяване на България към Европейския съюз страната ни е затворила блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" с цел декласирането им. Съгласно същия договор българското правителство е поискало разширяване на оказаната помощ и увеличаване на срока за отпускането й.
Искането на българското правителство бе внимателно проучено от компетентните служби на Европейската комисия, които прецениха, че то е оправдано.
Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент, тъй като става дума за средства, които трябва да бъдат допълнително заложени в бюджета на Европейския съюз.


Тагове: ЕК, компенсации
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg