EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК съгласува цифровите с-ми за социална сигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК съгласува цифровите с-ми за социална сигурност

mail13:35 | 13.09.2023прегледи 439 коментарикоментари 0


ЕК предложи да продължи работата за съгласуване на цифровите системи за социална сигурност в ЕС. Определят се действия за по-бърз и по-опростен онлайн достъп до услугите за социална сигурност, за да отпадне бюрокрацията за гражданите и дружествата, се отбелязва в съобщение на ЕК.

Очаква се промените да доведат до ускорено признаване и предоставяне на допустими обезщетения. Националните институции, доставчиците на здравно обслужване и инспекциите по труда все още срещат трудности при достъпа и обмена на данни заради недостатъчна съвместимост между националните системи, пояснява комисията.

Засега се правят разходи, например при издаването и проверката на документите за права на обезщетения. ЕК призовава държавите в ЕС да побързат с въвеждането на електронен достъп до съответните данни и общата система да заработи до края на следващата година. Комисията очаква да продължи работата по създаването на европейски портфейли за цифрова самоличност - издаването на цифрови версии на документи за права, като например Европейската здравноосигурителна карта. За целта ЕК предвижда да осигури финансиране от общия бюджет.

Предложението ще бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията отбелязва, че гражданите на ЕС имат право да пътуват, работят и живеят в друга страна от ЕС. По данни на ЕК през 2021 г. общо 16 милиона души от ЕС и Швейцария са живели или работили в друга държава от Общността.

Европейските правила защитават социалноосигурителните права на хората, когато се движат в Европа, например правата на здравни грижи, семейни обезщетения и пенсии. През 2021 г. около 235 милиона души в Европа са притежавали Европейска здравноосигурителна карта, която им е помогнала да получат непредвидена и неотложна здравна помощ при престой в чужбина.

Били са изплатени шест милиона пенсии на пенсионери, които пребивават в друга държава. Националните администрации са получили 3,6 милиона искания да предоставят доказателство за социално осигуряване по трансгранични случаи. Държавите в ЕС са разгледали по-бързо 16,5 милиона свързани със социалната сигурност случая на граждани, които пътуват, живеят, учат или работят в друга държава от ЕС от 2019 г. насам.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047