EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК срещу България заради родни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК срещу България заради родни продукти

mail17:05 | 04.11.2020прегледи 484 коментарикоментари 0


ЕК изпрати мотивирано становище до България, в което настоява да премахне дискриминационните мерки, с  които принуждава търговците на дребно да дават предимство на местните хранителни продукти. Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат и продават на по-видно и по-широко пространство местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца. Това, според Комисията, подкопава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС и създава по-изгодни пазарни условия за местните стоки, като дискриминира подобни вносни продукти. През май ЕК изпрати уведомително писмо до България. Сега то е последвано от мотивирано становище. Комисията може да реши да отнесе случая и до Съда на ЕС.

Сдружението за модерна търговия е основният противник на идеята за доминиране на родни стоки във веригите. Според тях и без законови промени, веригите у нас предлагат родни продукти. Ето какво отбелязва сдружението:" Българските продукти представляват огромен процент от асортимента на търговските вериги, а през последните два месеца те бяха увеличени допълнително. Например, кампания на BILLA България в подкрепа на родните продукти „От българското по-хубаво няма“ предлага свежи плодове и зеленчуци, произведени в над 150 градини, лозя и оранжерии в цялата страна. Kaufland България представи първата си собствена линия продукти от изцяло български производители „Брей!“, развива и фермерски щандове с почти 100 регионални продукта от над 20 малки мандри и семейни ферми. Регионалните продукти от 26 региона на страната са обозначен с кафяво сърце „От нашия регион“. 80% от производителите и доставчиците на плодове и зеленчуци, които веригата предлага, са български, и води разговори с още 280 нови доставчици.

Наред с реализиран износ на български продукти за над 40 млн. лв. за 2019 Lidl България разшири асортимента си с нови 92 български продукта, проведе редица търговски акции с регионални продукти в различни стокови групи и стартира цялостна кампания „Любимото идва при нас от цяла България“. Веригата магазини T MARKET стартира кампанията си “Избери България”. 100% българско телешко и 100% свинско месо, над 80% свежи български храни и голямо разнообразие от български доставчици на млечни продукти са само част от дългогодишната инвестиция на веригата в българското. “Наше си е” е основното послание на кампанията, с което се отбелязва мястото на българските продукти и дали стоката е регионална. На щандовете на Фантастико могат да бъдат открити млечни продукти от над 50 български марки, като100% от предлаганото пилешко месо, 99% от телешкото и почти цялото свинско месо са български."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg