EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК спря ембаргови компенсации за сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК спря ембаргови компенсации за сирене

mail15:40 | 24.09.2014прегледи 969 коментарикоментари 0


Заради искания, оценявани като преувеличени, ЕК суспендира във вторник мерки за подкрепа на производителите на сирене. Те трябваше да получат подкрепа в отговор на руското ембарго. Това бе втора подобна мярка, с която ЕС опитва да омекоти ударите от играта на санкции с Русия.
"Комисията спря тази система", приета в края на август, "заради непропорционалните на обема на производство искания от региони, които не изнасят традиционно големи количества в Русия", съобщи говорител.
Мерките трябваше да позволят да се финансира временното съхранение за период между 90 и 210 дни, на европейски сирена, изпаднали от руския пазар. Част от тази мярка, оценявана общо на около 20 милиона евро, целяща да стабилизира цената на маслото и млякото на прах, обаче не е прекратена.
Това спиране "е предпазна мярка, за да се избегне бързото достигане на тавана от 155 хил. тона", фиксирани от мярката, допълни говорителят. ЕС е изнесъл общо около 250 хил. тона сирене в Русия през 2013 година.
Италия, със 74 254 тона, следвана далеч назад от Ирландия (4455 тона) и Холандия (3661 тона), Швеция (2324 тона) и Франция (269 тона) са поискали да получат 87% от парите, предвидени от мярката още през първата седмица, уточни източник от ЕС.
По отношение на млечните продукти, най-засегнати от руското ембарго са Финландия, Латвия, Литва и Естония, зависещи повече от 75% от руския пазар, каза източникът.
Изправена пред подобна ескалация (на исканията), идващи от полските производители на плодове и зеленчуци, на 10 септември Европейската комисия вече спря помощ в размер на 125 милиона евро, договорени в средата на август, за подкрепа на европейските зеленчукопроизводители. Тя се готви да възобнови мярката и да предостави такива помощи в нов обем от над 125 милиона евро, но и затягайки правилата, за да се бори с излишъците. По този начин повечето от средствата трябва да бъдат разпределени въз основа на обема на износа през последните години.
Наложената от Русия забрана се вписа в контекста на цикличния спад на цените на селскостопанските продукти в Европа, свързани с големия обем продукция. /АФП/БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg