EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕК спира данък върху търговията с храни в Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК спира данък върху търговията с храни в Словакия

mail12:33 | 04.04.2019прегледи 653 коментарикоментари 0


Европейската комисия спира временно прилагането на данък върху търговията с храни в Словакия, докато излязат резултатите от задълбоченото разследване, която се прави за да се установи дали определени изключения от налога не дават на някои търговци предимства пред конкурентите им, предаде Ройтерс.
Данъкът, с който се облагат търговците на храни на дребно, влезе в сила на 1 януари 2019 г. и първото плащане трябва да бъде направено до края на този месец.
Европейската комисия е издала заповед, с която изисква Словакия да спре прилагането на мярката, докато Комисията приключи разследването си за евентуална държавна помощ.
Разпоредбите изискват търговците на храни да плащат тримесечен данък, равняващ се на 2,5 процента от общия им оборот. Те обаче могат да бъдат частично или изцяло изключени от режима, ако изпълняват едно от няколко условия за големина, географски обхват на операциите в Словакия и/или вид дейност.
Търговците, участващи в търговски обединения или франчайзинги, няма да плащат данъка, дори ако общият им оборот е сравним с оборота на големите вериги.
Според Еврокомисията структурата на данъка означава, че той ще се плаща само от седем компании, търгуващи с храни, а шест от тях са чуждестранна собственост. Единствената верига словашка собственост ще получи изключение от данъчния режим за голяма част от оборота си. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg